IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на офиси в София продължава да изпреварва предлагането

Наемите засега остават стабилни, според инвестиционна компания

13:57 | 21.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на офиси в София надвишава предлагането през 2016 г. Тази тенденция се задържа и през първите месеци на 2017 г., отчита инвестиционната компания Arco Real Estate. 

Периодът се характеризира с изключително малко завършени нови офис проекти, като общата им площ не надвишава 32 хил. кв.м. Основната причина е слабата инвеститорска активност на пазара в периода от 2010 – 2015 г., както и забавеното завършване на някои обекти. Така обемът от нови площи на пазара, излезли през 2016 г., се оказва изключително недостатъчен да посрещне търсенето, особено в по-високия сегмент.

Затова и почти около 50% от офис площите в строеж са вече наети, отчита компанията. Инвеститори се осмелиха да стартират и нови проекти или да възобновят спрени сгради. Повечето от тях са концентрирани в по-високия сегмент на пазара в отговор на търсенето. 

Поради малкото завършени нови проекти през 2016 г. и засиленото търсене във високия клас нивото на свободните площи продължи трайно да намалява. От близо 260 хил. кв.м (14%) в началото на периода в края на 2016 г. те се свиват до около 240 хил. кв.м (12%) от общия обем.

Търсенето на клас А офиси ще продължава да изпреварва предлагането, прогнозира компанията. Нарастващият брой на сгради в процес на изграждане, както и обявените наскоро нови проекти, ще засили конкуренцията сред наемодателите. Все пак до завършването на тези сгради комбинацията от ниското ниво на свободните площи и нарастващия обем на наеми на площи в строеж ще упражнява натиск в посока нагоре върху наемните нива на пазара.

Засега наемите остават стабилни на ниво от 13 евро на кв.м за централните бизнес зони, 12 евро на кв.м за широк център и 11 евро на кв.м за крайградските зони.

Наемите на клас Б сградите следват също тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 9 евро на кв.м в зависимост от местоположението на сградата. Клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, остават на предишните си нива между 12 до 14 евро на кв.м.

Общият запас от офис площи на пазара компанията оценява на 1,8 млн. кв.м. Компаниите от аутсорсинг индустрията, ИТ сектора и изнесените бизнес процеси и услуги остават основен двигател на пазара.

Освен цените големите наематели все повече гледат местоположението, близостта до метростанция или друг развит обществен транспорт, наличие на зелени зони за почивка, високо ниво на управлението на сградата, а допълнително се прави и оценка за енергоефективност на вложените материали и системи в сградата, когато наемат офис.

На базата на проучване сред наематели на офиси компанията определя и най-предпочитаните райони в София за наемане на площи: Бул. "Цариградско шосе" в района на магазин Метро, центъра, Бизнес парка в Младост и района около него, бул. България, бул. Тодор Александров, Летище София. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още