Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Угасналият блясък на кипърските „златни паспорти” покри 10 млрд. евро

След 7 години рисково балансиране между политическия минус и икономическия плюс правителството в Никозия прекрати програмата „гражданство срещу инвестиции”

Угасналият блясък на кипърските „златни паспорти” покри 10 млрд. евро

Снимка: Bloomberg LP

Шоково спиране на любимата на правителството в Никозия „Кипърска инвестиционна програма”, известна като програмата „гражданство срещу инвестиции”, и оставка на № 2 в държавната йерархия на Кипър – председателя на парламента Димитрис Силурис. Тези критични решения, взети в рамките само на 3 дни /13 – 15 октомври/, бяха кулминацията на безпрецедентния за малката средиземноморска страна политически трус заради 

обвинения в корупция.

Той бе предизвикан от разследването на международната информационна мрежа „Ал Джазира”, наречено „The Cyprus Papers”, по аналогия с нашумелите по-рано „The Panama Papers”. Започналите в края на август разкрития за издаване на паспорти на чуждестранни инвеститори с криминално досие, съмнения за пране на пари, заобикаляне и дори нарушаване на закона, при това с участието на висопоставени кипърски политици, адвокати и строителни предприемачи, разгневиха цялото общество. 

Решението за окончателното спиране на инвестиционната програма от 1 ноември, взето само ден след последното излъчено на 12 октомври скандално видео на „Ал Джазира”, хвърли в шок бизнеса. Катастрофален удар и фалити предричат предприемачи най-вече в сектора на строителството и недвижимите имоти, пряко обвързани и печеливши от нея.  

Още по темата

Програмата допринесе много за възстановяването на кипърската икономика след тежката банкова криза от 2013 г. и се очакваше тя да играе същата спасителна роля сега след коронавирусната криза. По ирония тя бе прекратена по-малко от два месеца, след като в края на август в сила влязоха два нови закона, които затягат процедурите по нея.

Последният „печат” бе ударен от Европейската комисия, която на 20 октомври започна наказателно производство срещу Кипър заради тази схема. Процедурата крие много голям риск островната държава да загуби достъп до финансиране от ЕС, включително новия фонд за икономическо възстановяване след коронокризата в размер на 750 млрд. евро.

Така правителството в Никозия се изправи пред два нови фронта. Анализатори предричат много тежка политическа битка - да изчисти името и международната репутация на страната, накърнена сериозно от скандала с продажба на европейски паспорти. Трудности ще има и в икономиката, която не само се лишава от „лесни” пари, но и заради опетнения имидж ще привлече по-малко истински инвестиции, така необходими в новия тежък период след драматичния срив на туризма през тази кризисна година.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Абе вземете им парите,а след това ги съдете.....

Още от Анализи
Почти 170% ръст на сделките за покупки на къщи във Варна и региона