Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Увеличава се интересът към инвестиции в индустриални имоти в България

Делът на свободните площи в първокласния сегмент в София продължава да намалява и вече е под 1%, показват данни на консултантска компания

Увеличава се интересът към инвестиции в индустриални имоти в България

Снимка: FreeImages.com

Увеличава се интересът на инвеститори към покупка на индустриални имоти в България, отчита консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България.

Запитванията са за придобиване на доходоносни активи – логистични и производствени сгради, изградени по съвременни стандарти и отдадени под наем с дългосрочни договори.

Потенциални купувачи проявяват интерес и към сделки със собственици, които биха продали площите си и биха останали в тях под наем.

Търсенето е свързано с устойчивото развитие на този сегмент от пазара на имоти и потенциала за ръст в близките години, но липсата на готов инвестиционен продукт е пречка за подобни сделки, посочват от компанията.

„Нарастващият инвеститорски интерес е логичен предвид стабилните наеми и на практика пълната заетост на този тип площи в София. Активността на купувачите от последните месеци обаче надминава и най-смелите ни очаквания – при 20 планирани срещи на последното издание на Expo Real в Мюнхен проведохме над 40, включително с институционални инвеститори“, обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в компанията.

Данните на компанията за третото тримесечие също показват подобряваща се среда за инвестиции и развитие на проекти в областта на индустриалните имоти.

Делът на свободните площи в първокласния сегмент в София продължава да намалява и вече е под 1%, търсенето на парцели и площи под наем е високо, а наемните нива са стабилни около 4,5 евро на кв.м за имоти до 10 хил. кв.м.

Слабото предлагане стимулира строителството на нови складови и производствени площи, като към третото тримесечие техният обем надхвърля 190 000 кв. м. В това число влизат както строителството на голям логистичен център на JYSK в Божурище, така и редица по-малки складови и производствени бази. Много от тях са разширения на вече съществуващи площи.

Според Владимир Гюрджиев пазарната ситуация е ясен сигнал, че моментът е подходящ за развитие на индустриални паркове и самостоятелни проекти. По думите му има потенциал не само за навлизане на външни инвеститори, но и за разрастване на българския бизнес.

Ключови за успеха на всеки нов индустриални проект са два фактора – добрата инфраструктура и наличието на работна ръка в района. Първият от тях включва не само достъп до международни и вътрешни транспортни коридори, но и функционално използване на площта без излишно застрояване, както и обезпеченост с ток, вода и газ на сградите и парцелите в проекта.

Работната ръка от своя страна става все по-критичен фактор при избора на локация и една от причините много инвеститори вече да гледат към Северна България.

„През последните 15 години по редица причини инвестициите бяха концентрирани в централните и южните части на страната. Тези райони обаче вече са наситени с производства и фокусът на инвеститори и предприемачи вече се измества на север“, коментира Владимир Гюрджиев.

Сред примерите са Nexans, която планира разширение на базата си в Плевен, както и производителят на кабелни системи за автомобилната промишленост Leoni, който наскоро обяви планове за производство в града.

Продължават обаче и инвестициите и в развити индустриални райони като Пловдив, където френската Latécoère започна строителство на фабрика за компоненти за авиоиндустрията, а вече представени в района компании разширяват производствата си.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Над 330 млн. евро само за стадиони, ако искаме Световното