Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Въпреки ниските лихви: Собствениците на жилищата в Германия са малцинство

Най-популярната форма на собственост е еднофамилната къща, каквато имат една трета от всички германци

Въпреки ниските лихви: Собствениците на жилищата в Германия са малцинство

Снимка: Ройтерс

Трима от всеки четирима германци биха искали да притежават свой апартамент или къща. Но реалността изглежда по различен начин. Както показват последните данни на Федералната статистическа служба, само 47,5% от всички германци притежават жилищни имоти.

Въпреки продължаващата фаза с ниски лихвени проценти, която прави финансирането на жилищен имот привлекателно, делът на домакинствата с жилищни имоти не е нараснал през последните години. След финансовата криза от 2008 г. ключовите лихвени проценти в еврозоната скочиха първоначално, след което постепенно намаляха до нула процента. И все пак нивото на собственост на жилище преди десет години беше дори малко над сегашното ниво от 48%. 

Още по темата

Разликата между Източна и Западна Германия се откроява значително: докато половината от всички домакинства в западногерманските федерални провинции притежават жилищен имот, в източногерманските провинции (включително Берлин) този дял е само 38%. Съществуват и значителни различия в зависимост от размера на домакинството: ако само 31% от домакинствата с един член притежават дом, този дял се увеличава до около 70% за домакинствата с четири до пет души.

Най-популярната форма на собственост е еднофамилната къща: една трета от всички германци могат да наричат такава къща своя собственост - въпреки че има големи различия по отношение на желанията. Според изследването за мечтаните жилища на компанията за финансиране на недвижими имоти Interhyp, цитирано от Handelsblatt, два пъти повече германци биха искали да живеят в обособена самостоятелно еднофамилна къща.

По отношение на собствеността Германия остава в задната част на класацията в ЕС. Във Франция, според анализ на Евростат, делът на собствениците е 64%, в Норвегия - 81%, а Румъния е начело с цели 96,8%. За България по данни на Евростат за 2017 г. този дял е 82,9%.

Резултатите от последния анализ за 2018 г., публикуван от Федералната статистическа служба във вторник, се основават на проучване на малко под 56 000 домакинства, екстраполирани към населението от 41 млн. домакинства.

Така или иначе финансовите консултанти не се уморяват да подчертават, че собствеността на жилище е важна основа за пенсионното осигуряване например. Въпреки това броят на младите купувачи на недвижими имоти в Германия намалява през последните години. Икономистите в сектора намират много причини за това развитие: от една страна има рязко покачване на цените на апартаментите и къщите в големите градове. На някои места, като например в Берлин или Мюнхен, те са повече от два пъти по-високи от нивата им през 2010 година.

Развитието на доходите не успява да бъде в крак с тази тенденция. И когато в някои големи градове днес цената при покупка вече е 30 пъти по-висока от годишния наем, мнозина може да се запитат дали по принцип покупката на имот все още си струва.

В същото време продължава имиграцията в метрополните области. Търсенето надвишава предлагането – и то с много. В допълнение трудовият пазар стана по-гъвкав. Дали днес работодателят не се сменя по-често или не се променя просто мястото на работа при същия работодател?

Икономистите посочват на свой ред факта, че собствеността на дом е съществен въпрос при неравномерното разпределение на богатството. Това се потвърждава и от анализа на Федералната статистическа служба. Средностатистически германците имат нетни активи от 162 600 евро. Домакинствата на наематели, обаче, са доста зад собствениците на жилища в това отношение - с 40 000 евро, спрямо 330 400 евро при собствениците на имоти.

Пълната картина обаче включва и факта, че собствениците са значително по-задлъжнели от наемателите, не на последно място, защото все още в повечето случаи изплащат имуществото си на банки. Така например се оказва, че общият дълг на собствениците на жилища средно е 64 700 евро, докато при домакинствата на наемателите задълженията достигат средно само 7800 евро.

Разликите в доходите обаче са очевидни не само по отношение на собствеността на недвижими имоти. Нетните финансови активи на собствениците на жилища също са по-високи от тези на наемателите. Те включват различни видове инвестиции - от такива в животозастраховането през такива във фондове и спестявания.

Средно, нетните финансови активи - т.е. след приспадане на дълговете, на германците възлизат на 55 400 евро. Докато домакинствата на наемателите са спестили 28 200 евро, нетните финансови активи на домакинствата с жилища са 92 700 евро.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
3
 
5
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
А дано да слязат, нещо все го отлагат тоя момент със всички сили. Ще чакаме, бърза работа нямаме, ако слязат ще купим, ако не слязат ще го преживеем някък си, ще измислим нещо друго тогава.
7
 
9
 
4
shinawatra до: хамстер
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И аз имам, не едно, в София. И смятам да си взема още няколко, когато паднат цените, а те ще слязат надолу, неминуемо е!! И това ще бъде моментът, когато трябва да се купува, евтино, със свободен кеш!
5
 
25
 
3
Sandy до: хамстер
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Имам и е само едно жилище.. и не е от 300 кв.м както на свините от Парламенета. Инвестициите в имоти са полезни само и единствено за тези хора, които го могат, умеят да купят тогава, когато цените са стигнали дъното и да продадат, когато стигнат върха, което се случва средно през 10 - 15 години. За останалите е едни забити в земята пари, защото те като го купят веднъж, после нямат куража да го продадат и спечелят от разликата, тоест те си го държат за век и веков, наливайки пари за поддръжка, данъци и прочие. А те данъците няма да са все по 100 - 500 лева, а скоро ще дойде ден, в който да са по няколко хиляди лева.. и тогава повечето от тия имоти ще бъдат изкарани на пазара и поради голямото предлагане ще се продават на килограм.
20
 
11
 
2
преди 1 месец
санди, ти имаш ли собствено жилище?
изказваш се като наемател.
не се измъчвай, виждаш и в германия е така.
просто го приеми.
13
 
26
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
С парите, които влизат в България от работещите българи зад граница се купуват голяма част от имотите, но не след дълго те ще разберат, че едни 30 - 40% от вложени им пари ще бъдат изтрити, след като се сринат цените на имотите. Тва ще е много болезнен удар, който не всички ще понесат.

Още от Анализи
Над 330 млн. евро само за стадиони, ако искаме Световното