IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на строителния сектор в България се ускорява

Обемите от миналата година са най-високи от 2009 г. насам, засилват се опасенията за корекция след 2018 г.

08:12 | 21.04.16 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Плавното възстановяване на строителния сектор от 2014 г. явно се ускорява. Секторът отчита ръст за трета поредна година, като обемите са най-големи от 2009 г. насам, показват годишните данни на Националния регистър за ново строителство и реконструкции, които бяха представени снощи.

Въпреки силния ръст за 2015 г. обаче обемът на строителната продукция е 34% от обемите, отчетени през пиковата 2007 г. Т.е. секторът има още накъде да расте, като участниците на пазара очакват двуцифрени увеличения през тази година (от порядъка на 10-20%).

Пазарните участници са единодушни – основният тласък на строителния сектор, особено жилищният сегмент, е даден от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Последвалото подобрение на лихвените условия и за купувачите на имоти, и за инвеститорите също подкрепя положителните тенденции в сектора и е направило инвеститорите доста по-смели. Ако допреди година-две обекти от по 2-3 хил. кв. м РЗП се считаха за сравнително големи, сега отново се строят комплекси от по няколко десетки хил. кв.м.

Същевременно се отчита и промяна в двигателя на активността на пазара. Ако преди кризата от 2008-2009 г. основните купувачи бяха от категорията “спекуланти”, които купуват всичко, излизащо на пазара, в момента се търси качество и добра локация. И при търсенето обаче има бум, най-вече в големите градове, което предизвиква съответен отговор и при предлагането, а това неминуемо ще доведе до нова корекция на пазара. Очакванията са това да се случи към 2018 г.

Строителният сектор през 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г.

Стартиралото строителство през миналата година записва ръст от 16,4% на годишна база до над 3,329 млн. кв.м, отчитат от националния регистър. Резултатът оправдава напълно прогнозите за увеличение в диапазона на 15-18%, коментира основателят на системата Пламен Русев.

Най-голям дял от обемите заема започналото жилищно строителство – почти 1,8 млн. кв. м, следвано от промишленото с над 700 хил. кв. м., сочи още статистиката на регистъра.

През миналата година най-силен годишен ръст е отбелязало жилищното строителство – с 52%, следвано от офисите с близо 40%, промишленото строителство с почти 20% и търговските площи с малко под 17%.

Същевременно спад е отчетен при строителството на ваканционни имоти – с 56,32%, и на спортна инфраструктура – с почти 29%.

Последна актуализация: 09:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
skeptika
преди 7 години
Пропуснах най-важното , без него няма да ти светне....евтиното беше до Януари 2011 както в САЩ , така и тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
skeptika
преди 7 години
с чакане не става..трябва да Действаш ;)Мераците за евтин имот от банките бяха Насадени Умишлено , за да чакате....Прочети Това..белким ти светне под каскета :http://***.investor.bg/***/122/a/nai-golemite-pesimisti-na-uol-striit-napazaruvaha-apartamenti-v-manhatyn-111168/Всички Илюзии са в Минало Свършено Време!!виж какво пише колегата Beinsa в пост 6 и се сещай какво те чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
deset
преди 7 години
Кога ли и банките ще извадят за продан имотните си активи.Около 30% бяха маи! Ще стане интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
beinsa
преди 7 години
Не знам къде видяха само 2.2% ръст на строителството в Стара Загора, но е кран до кран навсякъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Рядко срещаме такива заглавия като "Възстановяването на строителния сектор в България се ускорява"Ще ми се да има и такива заглавия:"Възстановяването на промишления сектор в България се ускорява"и "Възстановяването на земеделския сектор в България се ускорява"В края на крайщата строителството е само началото. После идва производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Няма шанс 10 год да расте с такъв темп. 2018 е съвсем реалистично. Може да няма срив на цените но срив на ликвидността и спад на новото строителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 18
hellwitch
преди 7 години
Постепенно ще трябва да заменим панелните джунгли с по смислени постройки. По естествен начин част от тези квартали ще станат вид гета.Иначе за демографията - аз лично очаквам постепено да започне приток на чужденци, които в един момент ще станат двигател на пазара. Лошото е, че това ще повтори сценария от 2009 в един момент. За мен 2018 е твърде рано за повторение на тази строителна криза. По скоро следващият цикъл т.е. 2025-26
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Според мен сектора е наситен отдавна. В момента както си и пише се търси качество и локация. Мисля че ще виждаме все повече изоставени празни сгради или превръщане на някои малки райони в гета, населени с бедни мизерници и в същото време огромен ръст на цените в други райони Не мисля, че отделни квартали ще се превърнат в гета, по-скоро в няколко квартала каренца от блокове ще имат тази съдба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
Статията ми изглежда добра защото дава цифри за неща, които ги вижаме, че стават.Дано прогнозата за 2018 година и нататък не засегне промишленото строителство.А на фона на демографските данни, дадени наскоро, аз си мисля, че жилищното строителството по региони ще покаже силно различни трендове през следващите години, ако вече я няма очакваната от мен голяма разлика.Насищането на някои места може да настъпи и по-бързо. За мен като цяло секторът работи в режим на насищане. Това разбира се е само впечатление, гледано от страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още