IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зависимостта от европейските пари - тежък структурен проблем за строителството

Не се очертава 2016 г. да е много по-добра за сектора заради закъснението по новите оперативни програми

09:04 | 03.01.16 г. 5
<p>
	За повечето големи инфраструктурни проекти финансиране няма, а обемът на частните инвестиции е твърде малък, за да компенсира пропадането през последните години. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

За повечето големи инфраструктурни проекти финансиране няма, а обемът на частните инвестиции е твърде малък, за да компенсира пропадането през последните години. Снимка: архив, Ройтерс

2015 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2015 г."

Изминалата година категорично доказа, че само европейските пари няма как да “събудят” строителния сектор от дълбокия следкризисен сън, както на много хора им се искаше.

Около четири пети от строителната продукция през последните години се формира благодарение на европейските фондове. При частните инвестиции има известно оживление през 2015 г. заради активизирането на пазара на жилища, но проектите не са много и са малки, т.е. няма как да компенсират дълбокия спад на строителната продукция.

Въпреки силния ръст на издадените разрешителни за строеж в големите градове от последните месеци, браншът не се надява на скорошно сбогуване с проблемите. Каквото и оживление в строителните дейности да се очаква, то ще си остане в ограничени мащаби – в най-големите населени места, за доказаните фирми, които оцеляха след кризата, и за сравнително малки проекти, както показват и данните на НСИ за разрешителните за строеж.

В София например от началото на 2015 г. ръстът при стартираните нови обекти, измерен през РЗП, достига над 60% спрямо 2014 г., като основният тласък идва от строителството на офиси и жилищни сгради, сочат данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкции.

В по-малките градове обаче със сигурност основният източник на инвестиции ще си останат държавата и общините – през европейските фондове, общинските капиталови инвестиции, доколкото изобщо ги има, и програмите за саниране на частни, държавни и общински сгради.

Най-вероятно активността в сектора ще се свие през 2016 г. на фона на малкия обем инвестиции на бизнеса и закъснението при европейските програми през новия програмен период 2014-2020 г. Така дисбалансите в бранша, които се наблюдават от няколко години, се затвърждават като сериозен структурен проблем и не са просто кризисен епизод.

Строителната продукция - по-бавен спад, но какво от това

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков коментира пред Investor.bg, че строителната продукция забавя спада си в последно време. Това се потвърждава и от данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спадовете на строителната продукция като цяло наистина се забавят, но при сградното строителство през последните месеци има по-скоро ускоряване на темповете, с които продукцията се свива. И именно сградното строителство повлича надолу целия сектор в момент, в който в Европа секторът е в подем и се възстановява успешно.

Възстановяването на строителната продукция е изцяло в полето на сградното строителство. Продукцията от гражданското и инженерно строителство, в което попада и инфраструктурата, почти е достигнала пиковото равнище, отчетено в края на 2008 г., сочат данните на НСИ. Поръчките от държавата и общините няма как да оживят сектора, защото сградното строителство по принцип има по-голям дял в общия обем строителна продукция.

Индексът на строителната продукция, изчисляван от статистическия институт, се задържа на нива с около 40 на сто под пиковите стойности, регистрирани през октомври 2008 г. При сградното строителство обаче спадът достига 56 на сто, докато обемът на продукцията от строителство на инфраструктура е само с 5,6% под отчетените преди 7 години върхове.

Иван Бойков прогнозира, че браншът няма да преживее рязък възход, но “ще се радваме на хоризонтална линия на кривата на строителната продукция, т.е. спадът да спре”, а не просто да продължи да се забавя. През последните години обемът на строителната продукция се колебае около 6 – 6,5 млрд. евро, според данните на Камарата на строителите.

Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Европейските фондове са ЛЕСНИ ПАРИ ЗА КРАДЕНЕ. Те потъват във всевъзможните обществени поръчки, които по правило се печелят от фирми, близки до властващия хайдутлук. Ако нещо се обърка, отменят търга и го насрочват наново. Така си изпатих и аз, като спечелих една такава обществена поръчка и след това търгът беше отменен. Ама постфактум. Но така икономика не се развива, а се закопава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Какво предлагаш? Насилствени действия маскирани зад даначни промени?Няма да проработят. Насила хубост не става. То да е само в тази сфера така. Насила ги карат в частни фондове да се осигуряват бедняците пак за тяхно добро. Напъни за насилствено задържане на работна ръка има. Ами да върнем бай Тошевото време !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Когато няма нормален данък върху всички имоти.. няма пари за поддържане на инфраструктурата. Няма пари и за строителните фирми.. Да не говорим, че и частните собственици предпочитат да си държат неизползвани и рушащи се имотите и да не ги поддържат.. и да чакат поскъпването.. получава се парадокс - колкото по-малко имоти се използват, колкото повече имоти се задържат и неизползват.. толкова по-скъпи са имотите/тия които са на пазара/ дори без никакво качество. Рай за спекулантите и "бедните" собственици на разпадащи се имоти за 100-200-500 хиляди лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Това е цената на "лесното управление" където нищо не зависи от теб а от "големите началници" ! :) Слушаш и изпълняваш - има пари. Не слушаш -няма! :)))) Няма лошо , лесни пари . Просто излизаш и рецитираш /без да се слушаш какви ги дрънкаш/ злобно срещу Русия да речем и .......каквито и да ги надробиш си на власт. Всичко си има цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Очертава се махмурлук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още