IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2013 г. за технологиите - все по-умни джаджи, но и грандиозни скандали

Едуард Сноудън разбуни духовете, след като предаде в ръцете на медиите около 250 000 секретни документа за американските шпионски кампании

11:40 | 22.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Amazon и Google мислят все повече за проекти в сферата на роботиката. На пазара на телефони продължават дебатите за големината на екраните.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Amazon и Google мислят все повече за проекти в сферата на роботиката. На пазара на телефони продължават дебатите за големината на екраните. Снимка: архив Ройтерс

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Изминалите 12 месеца бяха изпъстрени с всякакви събития в света на технологиите. Освен че на пазара излязоха някои доста обещаващи джаджи, не липсваха сензационни разкрития и борсови вълнения.

Безспорно едно от най-важните събития през 2013 г. в света на технологиите се оказа скандалът с подслушванията в САЩ. Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън предаде в ръцете на медиите около 250 000 секретни документа, от които стана ясно, че  американските служби са извършвали шпионаж.

Истинският скандал в международен план се разигра, когато излезе информацията, че е подслушван и германският канцлер Ангела Меркел.

Натискът от страна на NSA се оказа толкова сериозен, че големите технологични компании се обединиха около искането за забрана за събирането на потребителски данни. Те настояха и за промяна в американското законодателство.

Стигна се дотам, че Федералният съд обяви подслушванията за неконституционни. Малко преди това пък Guardian извади нова част от информацията наяве - представители на службите са шпионирали дори платформите на най-големите онлайн игри в света под претекст, че именно в тази среда е възможно уговарянето на терористични атаки.

Въпросът докъде ще се стигне с мерките за национална сигурност и ще продължат ли да се престъпват границите на личното пространство, остава в дневния ред и за следващата година. Междувременно Сноудън продължава да се укрива от американските власти и помоли за убежище в няколко държави, повтаряйки отчасти съдбата на Джулиан Асанж, който създаде WikiLeaks.

Социалните медии станаха доста по-пъстри. И то буквално. Twitter позволи създаването и споделянето на кратки видеа. Потребителите на Instagram в САЩ вече виждат реклами в newsfeed-а си, докато Facebook най-сетне се пречупи и разреши видео рекламата. Платформата, създадена от Марк Зукърбърг, изглежда търси нови начини да се справи с отлива на потребители в САЩ - събитие, което може да последва и в други държави и то скоро. На фона на всичко това мобилното приложение WhatsApp добива огромна популярност. Услугата, предлагаща безплатно изпращане на текстови съобщения и обаждания, вече се ползва от 400 млн. потребители.

Светът на социалните мрежи преживя и едно наистина огромно събитие. Twitter направи своя борсов дебют. През октомври компанията подаде официалното си заявление за излизане на борсата, поставяйки си за цел да набере 1 млрд. долара от IPO-то си на борсата в Ню Йорк. Месец по-късно се оказа, че борсовият дебют на Twitter е достатъчно добър, за да може операторът на едноименната социална мрежа да продаде всички предложени акции.

Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още