IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аферата News of the World излиза солено на Мърдок

До този момент скандалът с подслушването е струвал на австралийския медиен олигарх почти 4 млрд. долара

10:56 | 25.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Австралийският медиен магнат ще загуби милиарди заради аферата с подслушването. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австралийският медиен магнат ще загуби милиарди заради аферата с подслушването. Снимка: Ройтерс

Скандалът с нелегалните методи за разследване на преждевременно закрития британски булеварден ежедневник News of the World костваше не само добрия имидж на медийния концерн News Corp. на Рупърт Мърдок, но и почти 4 млрд. долара (около 2,8 млрд. евро), показват изчисления на германския бизнес всекидневник Handelsblatt.

Най-много разходи концернът е имал за поддържане на курса на акциите на борсата. News Corp. оскъпи програмата си за обратно изкупуване на акции с 3,2 мрлд. долара (2,2 млрд. евро), след като новите разкрития около скандала с подслушванията докараха мащабен спад на цената на книжата. Вместо планираните до този момент 1,8 млрд. долара, концернът ще изплати за обратно купуване на акциите си 5 млрд. долара.

Тези пари ще дойдат от банковите резерви, които бяха предвидени за цялостното придобиване на британската сателитна телевизия BSkyB. Концернът искаше да купи и останалите 61% от нея и предлагаше за тях 14 млрд. долара.

Заради изблика на недоволство след скандала с таблоида обаче Мърдок бе принуден да оттегли офертата си.

Провалът на сделката също е свързан с разходи. News Corp. е платила такса от 38,5 млн. лири (43,7 млн. евро) заради неспазването на предварителните договори. Според анализ на експертите от Freeman Consulting към тази сума трябва да се добавят и 5,2 млн. паунда (5,9 млн. евро) за консултанти и банкери.

От началото на юли, когато факт станаха допълнителните подробности около аферата, акциите на News Corp. загубиха около 10% от стойността си. Това усеща и самият Мърдок. Той притежава 306,6 млн. акции и по този начин е загубил почти половин милиард долара (348 млн. евро). 

News of the Wolrd е подслушвал телефоните не само на известни личности и на членове на Кралската фамилия, но и на отвлечено и по-късно убито момиче, както и на членове на семействата на убити британски войници. Мърдок реагира на скандала със спиране на 168-годишния булеварден вестник. Общо над 200 служители на вестника, които преди две седмици направиха последния брой на таблоида, ще продължат да получават заплати обаче още три месеца. Според изчисления на Guardian затварянето на News of the World ще струва на австралийския магнат още 176 млн. лири (200 млн. евро).Това включва заплатите, както и неполучените приходи от реклами и продажби.

Още през април вестникът оповести програма за обезщетения за жертвите от подслушванията. Оказа се, че сътрудници на медията са подслушвали общо над 4000 телефона. Според експертите компенсациите ще струват на News Corp. поне 60 млн. британски лири (68 млн. евро).

С оглед на новите измерения на аферата някои инвеститори и анализатори предрекоха, че Мърдок ще напусне шефския пост от News Corp. Това обаче не стои на дневен ред за "медийния крал", пише още Handelsblatt. "Аз съм онзи, който е най-добре подготвен да помете и почисти помията", е заявил Мърдок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още