Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Алиансът срещу Big Tech става все по-голям

Германия се присъединява към международен съюз за по-сериозна регулация, настоява за поне частичен преглед на алгоритмите

Алиансът срещу Big Tech става все по-голям

Снимка: EPA/BORIS ROESSLER

Натискът върху Facebook, Google и компания нараства: Европа и САЩ възнамеряват да работят по-тясно, за да ограничат силата на технологичните компании, обяви пред Handelsblatt германският външен министър Хайко Маас. „ЕС няма да може сам да осигури сигурна онлайн комуникация, затова ни трябват силни партньори“, каза той.

Федералното министерство на външните работи и мозъчният тръст Institute for Strategic Dialogue основаха т. нар. Digital Policy Lab („Лаборатория за цифрова политика“), която обединява органите, вземащи решения от ЕС, САЩ и други страни. „Много хора сега осъзнават, че нашите ценности също трябва да бъдат защитени онлайн и да се присъединят към исканията за международна координация", каза Маас. Целта е да се постигне съгласие по основните правила, които трябва да се прилагат в интернет.

Още по темата

Handelsblatt разполага с документите. Те показват, че все повече и повече страни осъзнават, че държавната регулация все пак трябва да се намеси в алгоритмите, които решават какво съдържание да се представя на потребителите.

Основата на всичко това е загрижеността за поляризиращите и евентуално увреждащите демокрациите ефекти на социалните медии. Наскоро вицепрезидентът на ЕК Маргрете Вестагер също говори по темата с новия търговски представител на САЩ Катрин Тай. Вестагер е убедена: „Заедно можем да определим рамката за развитие и използване на технология, която отразява нашите общи демократични ценности“.

А междувременно през уикенда стана известно поредното изтичане на данни във Facebook, засягащо половин милиард потребители. Подобно на ЕС и американският президент Джо Байдън все повече залага на регулиране и сътрудничество.

Байдън наскоро изрече изречение, което не би хрумнало на никой от предшествениците му: „Трябва да докажем, че демокрацията работи“. Президентът на САЩ призна, че в дигиталната епоха онова, което изглежда се приемаше доскоро за даденост, е под въпрос - че демокрацията, върховенството на закона и пазарната икономика са далеч по-добри от другите форми на управление.

Обещанието за свобода, което първоначално беше асоциирано със свързването на човечеството, се превърна в своята противоположност. В световен мащаб защитата на данните и гражданските права се рушат с нарастването на мощта на технологичните компании, чрез социалните медии се разпространяват митове за конспирации и се тровят политическите дебати. В същото време се надига системен конкурент: Китай разпространява своя авторитарен модел на цифровизация и създава една държава на високотехнологичното наблюдение. По този начин Народната република оспорва технологичното и икономическото господство на Запада. 

За да отговори на цифровото предизвикателство, демократичният свят трябва да се сближи по отношение на технологиите, предупреждава Байдън и получава все повече и повече подкрепа в Европа. Само преди няколко седмици в интервю за Handelsblatt вицепрезидентът на ЕК Маргрете Вестагер се обяви в подкрепа на трансатлантическия технологичен съюз. Сега я последва и Хайко Маас.

На фона на „хибридните опасности” за демокрацията, като „чуждестранни кампании за дезинформация”, Маас търси солидарност с партньори-съмишленици. Продължават неформалните дискусии по обща регулаторна програма. Digital Policy Lab, която германското министерство на външните работи и британският Institute for Strategic Dialogue (Институт за стратегически диалог, ISD) създадоха съвместно, осигурява форум за това. Ирландия, Нидерландия, Словакия, Швеция, Нова Зеландия и Австралия също участват в преговорите.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Много добре, явно вече са осъзнали крещящата нужда от прекратяването на фейк нюза, измислиците и пропагандата, с която такива, като пyтeтo, тровят мозъците.Сега остава и да действат.
3
 
4
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
То затова и няма силна европейска платформа до момента, защото военните нищо не финансират в Европа. Освен САП на баба Меркел.
3
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Какво ще се "обединяват" срещу Биг Тех, като те са си създадени от американското правителство и DARPA. Финансирани от военните. Точно както в Китай. Европейците явно са много наивни.

Още от Анализи
Пет неща за технологичните отношения между ЕС и САЩ след посещението на Байдън