Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Amazon запази ръста на печалбата си, но приходите не отговориха на очакванията

Wall Street тълкува прогнозата на компанията така, сякаш групата не вярва в нови ограничения в хода на пандемията на Covid-19

Amazon запази ръста на печалбата си, но приходите не отговориха на очакванията

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата световна онлайн компания за търговия на дребно и облачни изчисления не успя да оправдае очакванията на инвеститорите и анализаторите в четвъртък. Прогнозата на Amazon за третото тримесечие на 2021 г. предизвика истинско разочарование. Анкетираните от Fact Set анализатори на Wall Street залагат на средни приходи от над 118 млрд. долара през текущото тримесечие, а самата Amazon сега се надява само на между 106 и 112 млрд., средата на които би била почти 109 млрд. долара.

През последното тримесечие Amazon успя да увеличи приходите си с 27 процента до 113 млрд. долара. Но и тази сума също беше под очакванията и темповете на растеж през същото тримесечие на предходната година. Нетната печалба от 7,8 млрд. долара отново беше над очакванията и над сумата от миналата година, когато тя бе 5,24 млрд. долара.

През седмицата Facebook, Alphabet, Microsoft и Apple, големите технологични компании в САЩ, представиха своите тримесечни данни. Въпреки че всички компании отчитат резултати за последното тримесечие, които биха се считали за изключително добри в нормални времена, главно очакванията им за близкото бъдеще намалиха оптимизма. Facebook, например, предупреждава за „значително“ забавяне на растежа на приходите. 

Още по темата

Wall Street тълкува прогнозата на Amazon така, сякаш групата не вярва в нови ограничения в хода на пандемията на Covid-19. В резултат на сегашното облекчаване много клиенти ще пазаруват отново в конвенционалните физически магазини, вместо да поръчват стоки онлайн. Брайън Олсавски, главният финансов директор, потвърди предположенията в разговор с анализаторите: „От 15 май, с изключение на „Prime Day“, темпът на растеж падна в средата на десетте процента в сравнение с предходната година. Нашата прогноза от 10 до 16 процента за третото тримесечие отразява тази тенденция“. Той не се осмелява да прогнозира какво би се случило след текущото тримесечие, но „този модел на трудни годишни сравнения ще продължи през следващите няколко тримесечия“.

Акциите на концерна се сринаха с до шест процента в следборсовата търговия, надолу впоследствие поеха и други книжа на компании в електронната търговия като Etsy, Shopify или Ebay, макар и не толкова силно - както и на доставчиците UPS и FedEx. Собствените магазини за търговия на дребно на Amazon, включително групата за търговия на дребно Whole Foods, отчитат ръст с десет процента до 4,2 милиарда долара, но това не може да компенсира слабостта в онлайн търговията на дребно.

Нищо от това не е приятна ситуация за новия изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси. Напускащият главен изпълнителен директор Джеф Безос остави на Джаси редица неприятни проблеми с регулаторите: Покупката на филмовото студио MGM все още е под въпрос. Министерството на търговията и търговската комисия разследват твърдения, че Amazon е използвала данни за продажби на трети страни, за да произвежда силно търсени продукти под собствената си марка. 

Още по темата


И не на последно място, сега Джаси трябва да се справи с Лина Хан - новия шеф на мощната федерална търговска комисия (FTC). Тя е известна като критик на пазарната сила, която притежават технологичните корпорации. По-специално по време на своята университетска кариера адвокатът изследваше именно Amazon задълбочено и критично.

Облачният бизнес AWS отново със силен резултат

Данните от облачното подразделение AWS бяха само предпазливо оптимистични. Печатницата за пари на Amazon допринася за почти 60 % от общата оперативна печалба на групата от 7,7 млрд. долара. През предходната година ръстът на AWS беше само 27 %, а през тримесечието до края на юни 2021 г. възлезе на 39 %. Въпреки това конкурентите Microsoft и Google успяха да отчетат темпове на растеж от над 50% в облачния си бизнес. Въпреки че AWS все още е самотният лидер на пазара, неговите конкуренти очевидно наваксват.

„Когато бизнесът на Amazon е слаб като цяло, защото традиционната търговия на дребно е отворена отново и много потребители искат класическото пазаруване, AWS идва на помощ, сякаш може да опровергае икономическите принципи, че темповете на растежът на пазарен лидер бавно, но сигурно падат“, обобщава анализаторът Холгер Мюлер от Constellation Research. „Но едва следващите няколко тримесечия ще трябва да покажат дали това ще бъде втора силна упора за AWS или просто кратък порив на вятъра“.

Анди Халиуел, старши директор за търговията на дребно в консултантската компания Publicis Sapient, не вижда причини за биене на аларма: „AWS отново допринесе значително за успеха, тъй като ръстът на продажбите отново успя да се ускори. Бизнес звеното Media & Advertising също предлага огромен потенциал чрез възможността да продава реклами на страници с резултати от търсенето в екосистемата на Amazon. Днес това вече е бизнес на стойност 1 милиард долара. Бизнесът Prime Video показа сила през последната година. Цифрите за стрийминга растат с над 70 процента през първото тримесечие. Бизнесът Kindle and Echo се справя добре в Китай, който иначе е най-слабият пазар за Amazon“, казва той, посочвайки потенциала за растеж.

Рекламните дейности на Amazon могат да бъдат намерени в секцията „Други“ в отчета, те нарастват с 83 процента до 7,92 милиарда долара. Бичи прогнози за онлайн рекламата са подкрепени от огромните темпове на растеж във Facebook и Google.

Amazon Prime, услугата за доставка и забавление с фиксирана ставка, се превърна в огромен успех. Междувременно, според Amazon, над 200 милиона клиенти по целия свят са членове. Те купуват по-редовно и повече от необвързаните клиенти. Значително предимство е интегрираната услуга за стрийминг на видео „Prime Video“, която се конкурира директно с предложения като Disney Plus или Netflix. Предстоящият процес на одобрение за придобиването на продуцента на Джеймс Бонд MGM с голямата му филмова библиотека е още по-критичен. Затварянето на тази сделка ще бъде първият голям тест за Анди Джеси. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Защо "следващата голяма технология" отсъства от премиерата на Apple?