IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските IT гиганти – по-скъпи от целия Dax

Компанията с най-голяма пазарна капитализация в света е Apple, която е оценена на 627 млрд. долара

17:54 | 29.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Десетте най-скъпи компании в света имат една обща черта – всички те са с централа в Съединените американски щати. Това показва нов анализ на консултантската компания Ernst & Young, цитиран от DPA.

Като цяло САЩ са свръхпредставени в класацията на 100-те най-високо оценени компании в света. С 54 корпорации повече от половината концерни са от САЩ. Само 26 имат централи в Европа, а други 17 - в Азия.

Най-скъпата компания по пазарна капитализация в света остава Apple. Въпреки че от средата на годината пазарната оценка на производителя на iPhone спадна с 95 млрд. долара, или 13 на сто, той остава най-ценната компания с пазарна капитализация от 627 млрд. долара след наследника на Google Alphabet и Microsoft.

Борсовата мощ на американските концерни се доказва от само едно сравнение – с обща пазарна капитализация от 1,4 трлн. евро трите американски интернет компании са по-ценни от всички 30 компании в германския водещ индекс Dax. Само пазарната капитализация на Apple минава икономическото годишно производство на Швеция или Норвегия.

След САЩ най-много ценни компании приютяват Китай (11), Великобритания (8) и Германия (6).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още