IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant ще възкръсне от пепелта, но Джак Ма ще трябва да си тръгне

Острите критики на предприемача към властите показаха колко бързо действа властта в Китай

12:14 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската финтех компания Ant Group ще оцелее въпреки спирането на нейното листване в Шанхай и Хонконг за 35 млрд. долара, ако успее да се поучи от своите технологични колеги, пише Тим Кълпан за Bloomberg.

Ако има нещо, за което основателят на компанията Джак Ма и китайските регулатори вероятно са съгласни, то е, че финансите и технологиите са особено мощни, взети заедно. Именно този микс стана причина за проблемите. Спирането на първичните публични предлагания (IPO) заради „промяна в регулаторната среда“ е начинът на правителството да обяви, че Ant е по-скоро финансова, отколкото технологична компания.

Джак Ма и екипът му няма да се измъкнат от факта, че са дигитални каубои, които са яхнали смело финансовата система.

Alibaba Group Holding, която притежава една трета от Ant, понесе голям удар във вторник, а цената на листнатите ѝ в Ню Йорк книжа спадна с рекордните 9,7%. Акциите на компанията в Хонконг пък се сринаха с 9,3% днес.

Печеленето на твърде много пари не е грях. Да забогатееш е славно, както гласи прочутата реплика на Дън Сяопин. Но да имаш твърде голяма власт върху финансовите лостове в страната, означава да навлезеш на държавна територия. Китайските държавни банки са инструмент на политиката. Ant не само контролира разрастващата се платформа за разплащания Alipay, но и нейните заеми и бизнеси за управление на богатството се развиха и започнаха да доминират над своите конкуренти.

Джак Джак

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Китайският финансов регулатор планира да обезкуражи заемодателите да използват платформите на Ant, които действат като канал за отпускане на заеми от банки на потребители, съобщи Bloomberg News в сряда, позовавайки се на източници, запознати с въпроса, които са останали анонимни. На пръв поглед това изглежда наистина зле. И все пак гарантирането, че банките се съобразяват с нови правила, е това, което очакваме от един регулатор и оказва натиск върху ръководителите на Ant да адаптират бизнес модела ѝ към тези правила.

Коментарите на Ма, направени миналия месец на Bund Summit в Шанхай, изглежда са довели до спирането на първичното публично предлагане. Тогава той сравни китайските банки със заложните къщи, изискващи достатъчно капитал за обезпечаването на заеми. Моделът на Ant е изключително различен, като вместо това разчита на масиви от клиентски данни за управление на риска. Ма описа финансовата система като следване на правила, създадени от пенсионерсик клуб, и каза, че страната се нуждае от „експерти по политика, но не и от бюрокрация“.

Пътят напред изглежда ясен. Вместо да затвори Ant или да отхвърли изцяло IPO-тата, Пекин вероятно ще принуди компанията да направи важни промени в бизнес модела си.

Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още