IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple трябва да изнамери по-евтини продукти за Индия

Към момента технологичният гигант има дял от едва 2% от индийския пазар

22:51 | 04.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проблемите на Apple в Китай увеличават натиска върху американската компания да намери вариант за развитието си в Индия, вторият по големина пазар за смартфони, пише CNN.

Но предвид факта, че последните модели iPhone струват повече от половин средна годишна заплата в страната, Apple е изправена пред тежка битка да заеме по-голям дял на индийския пазар от сегашните си 2%.

Митата върху вносните смартфони, както и отслабената рупия спрямо щатския долар, пречат сериозно на технологичния гигант.

Междувременно глобални конкуренти на Apple като Samsung и Xiaomi отчитат всяка втора продажба именно в Индия. Те доставят устройства в страната, които са на далеч по-достъпни цени, а освен това са създали възможност за местно производство, за да избегнат митата и намалят вносните разходи като цяло.

През 2017 г. Apple започна да произвежда по-стари и евтини модели iPhone в Индия във фабрика близо до технологичния хъб Бангалор. Там тя стартира с производството на iPhone SE, като в средата на миналата година добави и iPhone 6S. Според главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук усилията на компанията в тази насока се „развиват добре“.

Производство на iPhone-и в Индия

Към момента Apple обяви, че обмисля разширяване на местното производство в Индия с последните модели iPhone. Един от най-големите производствени партньори на компанията, тайванската Foxconn, планира да започне производство на iPhone X във фабриката си в южноиндийския град Тамил Наду през 2019 г., предадоха множество медии.

Apple и Foxconn отказаха да коментират информацията.

Ходът би позволил на Apple да избегне високите вносни мита в страната, като това потенциално би направило продуктите ѝ по-евтини за потребителите.

Цените на компанията в множество държави са базирани на вносните налози и устойчивостта на местните валути спрямо долара. През миналата година тя увеличи цените си в Индия, след като правителството обяви ръст на вносните мита върху смартфоните от между 15 и 20%.

Така цената на 64-гигабайтовия вариант на iPhone ХS стана по-висока с около 430 долара в Индия, отколкото в САЩ.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още