IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атаката на САЩ срещу Huawei е погрешна

Америка и Западът не трябва да се опитват да спрат възхода на Китай, а да го насърчат да сътрудничи

19:07 | 21.05.19 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Huawei е под обсада. Google ограничава достъпа до част от операционната си система Android за китайския технологичен гигант, а американски производители на чипове също са готови да прекратят доставките си.

Решението на САЩ да изисква от американските компании да кандидатстват за лиценз, за да продават на Huawei, е централен момент за глобалната технологична индустрия, пише в. Financial Times. То представлява откриващ залп в задаващата се студена война между САЩ и Китай, но е и грешна сметка.

Всички страни имат право да защитават националната си сигурност, особено що се отнася до 5G мрежите, които са критична част от бъдещата цифрова икономика и интернет на нещата. Действията на администрацията на Тръмп обаче отиват доста отвъд съображенията за националната сигурност. Те са и повече от опит да се притисне Пекин за търговска сделка. Действията на Тръмп са опит да се разделят технологичните сектори на САЩ и Китай, което ще се пренесе и в глобалната индустрия. 

Гледната точка, че президентът на Китай Си Дзинпин е лош герой на глобалната сцена, и че неговите технологии са на път да изпреварят американските, се споделя въобще от упавляващата класа в САЩ. Стъпките на САЩ в действителност изглеждат като опит да се ограничи възхода на Китай. Това е ехо от Съветската ера, но съветската индустрия никога не е била преплетена с американската по начина, по който е китайската.

Действията на САЩ изглеждат насочени към парализиране на една от първите китайски компании, които са конкурентни в глобален план, и които разчитат на доставки от американски фирми, както за мобилните си телефони, така и за  телекомуникационното си оборудване.

Ако се придържа към мерките си, щатската администрация ще навреди (въпреки силното лобиране от местни компании) на американските и други западни корпоративни интереси.

Колкото и да са големи уязвимостите на Huawei и на китайския технологичен сектор като цяло, действията на САЩ в крайна сметка може да се провалят. Те е вероятно да предизвикат опити от Пекин за изграждане на напълно независима верига на доставки. Може да се направи аналогия с китайската ядрена програма – скъсването на връзките със съветските съветници в края на 50-те подтикна Пекин да създаде своя атомна бомба. Резултатът сега може да ускори отделянето на Китай от интернет и съпътстващите го технологии.

В действителност Китай, който се жалва от действията на САЩ, трябва до голяма степен да вини себе си. Пекин блокира много чужди компании и сайтове (Twitter и Facebook), както и услуги на Google като Gmail и YouTube. Същевременно броят на европейските компании принудени да разкрият своите технологии в замяна на пазарен достъп се е удвоил през последните две години.

Макар западните разузнавателни служби да имат различно мнение за степента на заплаха, която Huawei представлява, те всички сочат Китай като най-големият източник на кибер атаки върху индустриални активи и обекти от националната сигурност. Ако Китай иска да промени лошия си имидж, трябва да обуздае тези атаки.

Въпреки това принудителните действия на САЩ не са подходящи. САЩ и Западът не трябва да се опитват да спрат възхода на Китай, а да го насърчат да сътрудничи в система основана на правила, като самите те дават пример.

Съюзниците на САЩ трябва сами да определят необходимите стъпки за справяне със заплахите за сигурността от Huawei или други компании. САЩ също имат право да вземат мерки, но не трябва да изпадат в дестабилизиращ протекционизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Едно е да забраниш на дадени компании достъпа до китайския пазар, друго е друга държава да забрани на цял свят да работи с дадена китайска компания.Едните се обявяват като собственици на целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 12
khao
преди 4 години
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И УТВЪРДЕНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА СМАРТФОНИ---хахахахахахаха, и кой ти пречи да ползваш хуйвей ? Купи си утре ако искаш 3.Иначе евала на Рижия, да направи нещо правилно и вие да го плюете, цъ-цъ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Абе как така е направено, че да знаят какъв телефон се използва---хахахаха, забавен си :):):) и аз се чудя как така правят фераритата да си личат, как така няма едно дето да прилича на трабант ! Че сега много ми завиждат, а не искам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
рижия китеник може да избира източно европейски манекенки за шоуто си и за у дома си , може да избира терен за голф игрище , друго нещо успешно не се е забелязоло при неговият избор ... има си съветници от партията , те ще решат неговият избор :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Еха. Какъв оптимизъм! САЩ да избере Европа за изграждане на 5G мрежа!? Мисля ,че ще е под достойнството на Перчема - цяло унижение ако ме питат даже. Защо да не избере южнокорейсите Samsung, например?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
Lex79
преди 4 години
Още през 2016 Ericsson спря производствените си линии в г.Борас и г.Кумла в Швеция.Оборудването и устройствата на Ericsson основно се правят от Nanjing Panda Electronics КитайОборудването и устройствата на Nokia основно се правят от Nokia Shanghai Bell КитайДвете фирми Ericsson и Nokia имат производствени линии също в Индия,Виетнам и други държави от АзияТук иде реч най-вече за патенти(патентна война)и неща свързани с това кой какво е направил по отношение на 5G стандарта.Най-добрите компании, които правят технически принос към стандарта 5GHuawei - 11,423Ericsoon - 10,351Hisilicon(собственост на Huawei) - 7,248Nokia - 6,878Топ собственици на 5G патентиSamsung - 1,166Huawei - 933ZTE - 796Ericsoon - 794China Academy of Telecommunications Technology - 352Nokia - 299
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 5
Solar Power
преди 4 години
И ме боли фара за САЩ и Русия, но още по малко ме боли за Китай :)За мен е важно на първо място България и после ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 18 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
И още нещо .... САЩ всъщност нямат технология за 5Г :) Така,че ще ползват ericsson/nokia тоест Европа :) Добре дошло за нас. А ако може да произвеждаме и ние части в БГ чудесно. Нека нещата се правят и в другите страни не само в Китай. Или ти искаш всичко да е произведено в Китай ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 10
Solar Power
преди 4 години
До 1: Поредния заблуден. Огледай се у вас и виж на колко продукта пише Made in USA и на колко Made in China. Тогава ще разбереш,че истинския враг е Китай. САЩ се борят включително и за твоето добро ... например Телевизора у вас да е направен във Велико Търново а не в Китай ! Ходи си направи фирма в Китай и ми кажи може ли да е 100% твоя ? Ще трябва ли да си предадеш всички know-how които си измислил ? - ДА. Е тогава врагът е Китай :) И Китай като иска да продава навсякъде ще се съобразява и с другите. Вземи всеки китайски рутер.... пусни му един nmap пълен е с бекдори. Е извинявай но на ios/macos/linux няма такова нещо !!! И най-вече имам КОДА на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Бай Си е стара източна лисица.Кога янките удариха Huawei, той посети завода за редкоземни метали, който дава 80% от тази суровина на янките.Без редки метали няма ВЧ в електрониката. Средни, къси и УКВ честоти.И веднага янките дадоха заден - временен лиценз.Ако и дядя Вова спре титана за Боинг, каубоите ше извият на умряло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още