Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Байдън тества доколко технологичните гиганти подкрепят глобалната данъчна реформа

Въпреки че преди време подкрепиха идеята за по-високи данъци, някои компании може да не са доволни от това, което се задава

Байдън тества доколко технологичните гиганти подкрепят глобалната данъчна реформа

Снимка: Yuri Gripas/Bloomberg

За най-големите компании в света глобалната данъчна политика доказва поговорката, че трябва да внимаваш какво си пожелаваш.

Европейските страни от години настояват за данъчна реформа, а най-новото предложение на администрацията на Байдън включва именно това, което те желаят, пише Wall Street Journal.

Американските технологични гиганти твърдят, че са готови да плащат повече, ако това означава по-голяма предвидимост. Сега тези твърдения най-накрая ще бъдат подложени на изпитание.

Инвестиционният план на Белия дом за 2,3 трлн. долара разчита на 15 години по-високи данъчни приходи, подкрепени от глобални промени в правилата, така че да се гарантира, че фирмите няма да бъдат изкушени да бягат зад граница.

За европейските правителства предложението включва две основни полета на реформи: глобален минимален данък за изравняване на условията и преразпределение на данъчните права така, че най-големите компании да плащат повече в страните, в които генерират повече приходи, независимо къде се намират физическите им активи.

След години предимно на преговори, но по-малко действия, данъчната сделка отново изглежда възможна.

Американският план донякъде се различава от подробните планове, предложени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) миналата година, но той опростява изпълнението. Основните разлики са в по-високата минимална данъчна ставка от по-рано обсъдената и разширяване на правилото кои компании се покриват от новите местни данъчни права.

Още по темата

Глобалните данъчни правила са по-голям приоритет за президента Джо Байдън, отколкото за неговите предшественици, най-вече защото са свързани с неговия инфраструктурен план. В миналото напредъкът по предложенията на ОИСР за реформа беше спиран, тъй като САЩ не се ангажираха сериозно. Сега много страни могат да направят компромис, за да ускорят сделката, в случай, че американските приоритети се променят.

Всички изглеждат нетърпеливи да сложат край на настоящата трансатлантическа битка за технологични данъци. Разочарована от бавния темп на реформите, Франция, наред с други страни, въведе данък върху цифровите услуги в последните години, обещавайки да ги премахне, ако Вашингтон се включи сериозно в преговорите. Предложението на Байдън може да проправи пътя към дългосрочно решение.

Както френския, така и германския министър на финансите тази седмица изразиха оптимизма си, че сделката може да бъде сключена през 2021 г.

Паскал Сен-Аманс, който ръководи процеса от страна на ОИСР, твърди, че това е уникална възможност, тъй като страните не искат данъчна война, а „това, което САЩ предлагат сега, е мир“.

И все пак остават препятствия. Местата с по-ниски данъци ще се борят усилено, за да запазят бизнес, който привличат в резултат на тактиката за пренасочване на печалбата на глобалните компании, а минималната данъчна ставка от 21% е много по-висока от обсъжданата по-рано. Всяко глобално споразумение все пак ще трябва да бъде прието от националните власти, което може да се окаже сложно в САЩ и други страни.

Много глобални компании публично подкрепиха инициативата на ОИСР, приемайки идеята за по-високи данъци в замяна на по-предвидими сметки в световен мащаб. Инвеститорите сега могат да разберат кой блъфира. ОИСР изчислява, че минимален данък от 12,5% може да струва на компаниите с около 100 млрд. долара повече на година. Предложението на Байдън за минимален данък очаква да събере подобна сума в глобален мащаб.

Тази седмица главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос публикува внимателно формулирано изявление, с което подкрепя част от повишенията на данъците, но бизнес асоциациите вече лобират усилено срещу подобен ход.

Фондовите пазари, които регираха ентусиазирано на намаляването на данъците от администрацията на Тръмп, не обърнаха особено внимание на последните предложения. Това може да се промени при сключването на споразумение, особено ако има напредък в Конгреса на САЩ.

Инвеститорите отдавна успешно игнорираха глобалната данъчна реформа. Но тези дни вече са преброени.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
Lucifer до: Solar Power
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Само да захапят здраво крипто и фед ще оправи баланса от раз! От кило злато за биткойн да скочи на тон жълто за .....тоя дето ***....супата...
0
 
2
 
2
Lucifer до: Solar Power
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Само да захапят здраво крипто и фед ще оправи баланса от раз! От кило злато за биткойн да скочи на тон жълто за .....тоя дето ***....супата...
3
 
1
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Ще мръднат инвестициите си от акцийки в крипто или нещо друго по доходоносно. Започнат ли да спират дивидентите разни компании поради липса на свежи пари за инвестиции ще стане кофти. Китай това и чакат :)

Още от Анализи
Защо Европа има толкова строг подход към Big Tech?