IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос може да забогатее с още 90 млрд. долара, ако Amazon се раздели

Звеното Amazon Web Services има потенциала да изпревари бизнеса с онлайн търговия

12:43 | 20.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Robert Perry/Bloomberg</em></p>

Снимка: Robert Perry/Bloomberg

Джеф Безос седи на още по-голяма златна мина, отколкото си мисли. Неговият близо 10-процентен дял от Amazon.com струва около 190 млрд. долара. Но Безос може да стане с 50% по-богат, ако компанията му бъде разделена на две части, пише Лорън Силва Лафлин в коментар за Ройтерс.

По-рано тази година основателят на гиганта в онлайн търговията се оттегли от поста си на главен изпълнителен директор, който беше поет от Анди Джаси, бившият лидер на Amazon Web Services – звеното за облачни услуги на компанията. Това подразделение засега остава най-бързо растящата и най-ефективната част от бизнеса на Amazon, с оперативен марж от над 22% за последните 12 месеца, спрямо ниски едноцифрени проценти за звеното за онлайн търговия.

Като се има предвид как пазарът гледа на фирмите за данни и облачен софтуер, Amazon Web Services всъщност е много по-ценна. Фирми като Palantir Technologies и Okta, които са различни, но растат с подобен темп, повишиха оценките си до около 24 пъти над продажбите. По-малките, но сравними компании като Cloudfare, могат да се похвалят с оценки около 80 пъти над приходите от продажби.

Да кажем, че облачният бизнес на Amazon генерира 75 млрд. долара приходи следващата година, както прогнозира D.A. Davidson. Ако съотношението е същото като тези на Palantir и Okta, AWS би било на стойност, приблизителна на тази на цялата Amazon.com в момента.

Според D.A.Davidson приходите от продажби през 2022 г. в Северна Америка и по света на звената за търговия на дребно могат да достигнат близо 500 млрд. долара. Amazon, която няма дългове, може да достигне стойност от 2,8 трлн. долара. Делът на Безос ще бъде близо 280 млрд. долара.

Подобни изчисления често водят до теоретични оценки, които не отговарят съвсем на реалността. Но няколко големи компании наскоро поеха в посока разделяне на бизнесите си. Johnson & Johnson, General Electric и Toshiba са се заели да го направят. Royal Dutch Shell е под натиск от страна на инвеститора активист Дан Льоб също да го стори. Акционерите понякога оценяват фокусираните бизнеси по-високо. А понякога, както когато eBay отдели звеното за разплащания PayPal през 2015 г., детето успява да надрасне родителя.

Такъв може да е случаят с Amazon Web Services. Звеното процъфтява, докато бизнесът с търговия на дребно е изправен пред затруднения с транспорта, веригата на доставките и работната сила, да не говорим за проблемите с конкуренцията и поверителността. Това, че Безос се премести на задната седалка, може да се окаже особено удобно за него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още