IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката с ФБР може да накара Apple да криптира още повече устройствата си

Независимо от изхода на делото технологичните компании могат да направят така, че дори сами да не могат да разбиват продуктите си

13:06 | 24.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Юридическата конфронтация между Apple и американските власти във връзка с декриптирането на iPhone, без значение от резултата, вероятно ще насърчи усилията на технологичната компания да създава повече предпазни мерки срещу правителствен мониторинг, твърдят представители на технологичната индустрия, цитирани от Ройтерс.

Един от мениджърите на Apple твърди, че компанията ще засили своето криптиране, ако спечели битката в съда с ФБР. Поводът за всичко това е съдебната заповед, която технологичният гигант получи миналата седмица, да помогне за извличането на данни от телефон, който е принадлежал на единия от нападателите в Сан Бернардино.

Представителят на Apple е пожелал анонимност. От своя страна говорителят на Apple отказва да коментира въпроса публично.

Ако компанията от Купертино загуби делото, легалният прецедент ще даде на американското правителство по-голяма власт да нарежда на компаниите да ѝ помагат да извлича информация от криптирани продукти.

Но дори и победата на правителството да има непредвидими последици за прилагането на закона, това може да предизвика вълна от инвестиции в системи за сигурност от страна на технологичните фирми, до които дори техните собствени инженери да нямат достъп, твърди Джонатан Зитрейн, съосновател на Berkman Center for Internet & Society към Харвардския университет.

"Успехът на правителството в този случай може допълнително да стимулира Apple и други компании да разработят устройства, които самите производители не могат да разбият“, посочва той.

Бързо развиващият се доставчик на онлайн пространство за съхранение на данни Box вече е определил като свой приоритет това да дава на потребителите всичките права върху данните, твърди Джоел Де ла Гарза, главен директор по сигурността на компанията. Целта е да се направи невъзможен достъпът на компанията до потребителските данни, дори и при заявка от страна на правителството.

Не е ясно дали Apple може и дори дали иска да направи така, че да няма достъп до данните на смартфоните, които произвежда. Двама служители на технологичния гигант, които са запознати със стратегията ѝ по отношение на сигурността, твърдят, че компанията няма подобни планове.

Един от печелившите от сблъсъка на правителството и Apple е нишовата индустрия, която е базирана предимно извън САЩ. Става дума за проектирането и създаването на приложения и смартфони, които могат да осуетят опитите на властите да извършват подслушвания, бизнес конкуренти и престъпници.

Повече от две години, след като бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън разкри, че е имало шпионаж на американски компании, редица фирми пуснаха на пазара „сигурни“ телефони с имена като BlackPhone, RedPhone и Priv. Те са насочени най-вече към опазването от подслушване от страна на правителството.

Телефони като Black на Boeing пък са насочени към държавни клиенти. Blackberry рекламира Priv, устройство с Android, на корпоративни клиенти, които търсят по-голяма сигурност.

Този бизнес може да постигне успех, ако битката на Apple се проточи.  

Още по темата можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още