IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш директор на Amazon заби нож в гърба на Безос в сагата с Enquirer

Джон Файн, който е имал дългогодишна кариера в Amazon, стои в епицентъра на скандала

21:30 | 12.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Джон Файн, довереник на National Enquirer, който стои в епицентъра на това, което Джеф Безос определя като опит за шантаж, е имал много по-различни отнoшения с милиардера, който е основател на Amazon.com, пише Wall Street Journal.

В продължение на девет години Безос е бил негов шеф.

Файн, за който Безос твърди, че е изпратил част от имейлите, които търсят възможност за споразумение за спиране публикуването на скандални снимки, е работил в Amazon от 2006 г. до началото на 2015 г.

Файн е летял по целия свят като посланик на Amazon, изграждайки отношенията ѝ с издателската индустрия и помагайки ѝ да пусне своята технология за електронни четци зад граница, сочи профилът му в LinkedIn, както и редица статии и интервюта с негови бивши колеги. Извън офиса семействата на Безос и Файн също са се срещали, твърди бивш колега на Файн.

Сега Файн е заместник-генерален съветник на издателя на National Enquirer – American Media, пост, който поема през ноември, след като дългогодишният съветник на таблода Камерън Страчър напуска.

Във вторник в публикация в блога си Безос посочи, че Enquirer е заплашил да публикува негови интимни снимки, освен ако не спре разследването, което е назначил за разкриването на източниците и мотивите на медията да разкрие детайли от личния му живот. Два от имейлите в блога изглежда са написани от Файн, който не е отговорил на запитванията за коментар.

В изявление American Media твърди, че „вярва, че е действала законно“ по отношение на своите репортажи и ще направи вътрешно разследване на твърденията на Безос.

Файн е изградил кариерата си между издателската индустрия и медиите, включително е работил в NBC и Random House.

Той е започнал работа в правния отдел на Amazon през януари 2006 г., като е управлявал групата за авторски права и медии, сочат данни от профила му в LinkedIn. Тази роля му създава позиция като публичното лице на Amazon в издателския бизнес. Той се е грижил за отношенията с автори и издатели, като им е помагал да преодолеят скептицизма си по отношение на онлайн гиганта.

Писателят и телевизионен продуцент Лий Голдбърг написа във Facebook в петък, че се е срещал с Файн десетки пъти, докато последният е бил директор в Amazon. Включително веднъж го е „замъкнал“ в бар, за да се срещне с Гилдията на писателите и „да се опита да ги убеди, че Amazon Publishing” не е нещо лошо. Файн очарова всички в залата. Голдбърг отказва да коментира повече по въпроса.

Файн се появява на множество издателски конференции и събития по целия свят и помага за пускането на електронния четец Kindle в Индия и Китай, допълва LinkedIn профилът му.

Освен това бил сред първите директори, които са управлявали грантовата програма на Amazon, която е давала по 10 млн. долара на писатели и литературни групи.

След като напуска Amazon, Файн работи като съветник, но има и няколко работи на пълно работно време, много от които в компании с профил в технологиите и книгоиздаването. Последно Файн е служил в стартъпа Open Road Integrated Media, където си е сътрудничил с автори и издатели – роля, близка до тази в Amazon. Напускането на Open Road само година след назначаването му било голяма изненада, твърди негов бивш колега. По думите му Файн е споменал, че по-високата заплата в American Media е една от причините за това решение.

„Той е добър човек, благ човек, но също така не е глупав“, посочва същият източник. „За мен е шокиращо, че се е поставил в такава позиция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още