IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 500 млрд. долара ще похарчат компаниите заради щети от пиратски софтуер

Потребителите пък може да загубят 1,2 млрд. часа тази година заради заплахи по сигурността и скъпи компютърни поправки заради зловреден софтуер

16:26 | 19.03.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Центърът по киберпрестъпност към Microsoft. <em>Снимка: Microsoft</em></p>

Центърът по киберпрестъпност към Microsoft. Снимка: Microsoft

Международните компании ще похарчат близо 500 млрд. долара през 2014 г., за да се справят с проблемите, причинени от зловреден софтуер, умишлено интегриран с пиратски софтуер. От тях 127 млрд. долара ще бъдат похарчени за справяне с въпроси, свързани със сигурността и 364 млрд. долара за борба с кражбата на лични данни, твърди ново съвместно изследване на IDC и Националния университет на Сингапур, разпространено от пресцентъра на Майкрософт България.

Потребителите, от друга страна, се очаква да похарчат 25 млрд. долара и да загубят 1,2 млрд. часа тази година заради заплахи по сигурността и скъпи компютърни поправки в резултат на пиратски софтуер със зловреден софтуер.

Проучването „Връзката между пиратския софтуер и нарушенията на киберсигурността“ също така разкрива, че за 60% от анкетираните най-големият страх от заразен софтуер е свързан със загубата на данни, файлове или лична информация, следван от неоторизирани интернет трансакции (51%) и хакване на електронна поща, социални мрежи и банкови сметки (50%).

Според проучването правителствата са най-притеснени от загубата на бизнес търговски тайни или конкурентна информация (59%), неоторизиран достъп до поверителна държавна информация (55%), както и от въздействието на кибератаките върху критичната инфраструктура (55%). Смята се, че правителствата могат да загубят над 50 млрд. долара за справяне с проблемите, свързани със зловреден софтуер на пиратски софтуер. 

Изследването беше публикувано днес като част от кампанията на Microsoft „Play It Safe“. Инициативата е глобална и има за цел да повиши информираността за връзката между зловреден софтуер и пиратството.

„Използването на пиратски софтуер е като разходка из минирано поле: не знаете кога ще се натъкнете на нещо опасно, но ако го направите, това може да бъде много разрушително“, коментира Джон Ганц, главен изследовател в IDC. „Финансовите рискове са значителни, а потенциалните загуби биха могли да съсипят някога печеливши бизнеси. Закупуването на законен софтуер е по-евтино в дългосрочен план – поне знаете, че няма да получите някоя „екстра“ под формата на зловреден софтуер.“

Анализ на учените от Националния университет на Сингапур на 203 нови компютъра, заредени с пиратски софтуер, е установил, че 61% от компютрите са били предварително заразени с опасен зловреден софтуер, в т.ч. троянски коне, червеи, вируси, хакерски инструменти и рекламен софтуер.

Глобалното проучване е анкетирало 1700 потребители, ИТ директори, CIO и държавни служители в Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Мексико, Полша, Русия, Сингапур, Украйна, Обединеното кралство и Съединените щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
george_tn
преди 10 години
правилни въпроси: ... кой има изгода от разпространението на "пиратски" софтуер?... кои са злите "кракери" и какво ги мотивира?... какво би станало ако изчезне "пиратския" софтуер, музика, филми?... защо наричаме "пиратския" софтуер пиратски, а не рекламен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
И извода е.. Не ползвайте пиратски софтуер, КУПЕТЕ СИ ОТ НАС :)Забравили са да напишат па колко лесно се влага зловреден софтуер в open source!Това Линукс, Open Office, знаете ли какви са страшни :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още