Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Борсовият възход на Facebook и Alphabet продължава, но не и този на Netflix

След синхронизирания си растеж през 2020 г. тази година акциите на Big Tech поемат в различни посоки

Борсовият възход на Facebook и Alphabet продължава, но не и този на Netflix

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Акциите на големите американски технологични компании (Big Tech) вървят по собствен път през 2021 г.

Това е доста далеч от миналогодишното им представяне, когато т.нар. FAANG книжа (от Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google – бер. ред.) имаха водеща роля на пазар, диктуван от коронавирусната пандемия, пише Wall Street Journal.

След бързия спад в началото на 2020 г., акциите на Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix и компанията майка на Google – Alphabet, се възстановиха по-бързо от широкия пазар. След това се изстреляха нагоре, подкрепяйки 16-процентния ръст на широкия борсов индекс S&P 500 за миналата година.

Тази година, докато икономиката се засилва, а ваксинациите обуздават пандемията в Съединените щати, този синхронизиран марш приключи. Инвеститорите насочиха погледа си извън познатите имена, чийто технологичен бизнес процъфтяваше, тъй като много американци преминаха към работа, пазаруване и социализиране у дома. С възраждането на икономиката, създаваща възможности в различни индустрии, мениджърите на пари имат възможности, както и подновен контрол над акциите, чиито високи оценки и голяма популярност могат да ограничат допълнителния им възход.

Въпреки че акциите клас А на Alphabet и тези на Facebook повишиха стойността си съответно с 37% и 21%, други членове на групата натежаха на пазара. Цената на книжата на Amazon е скочила със 7,1% през 2021 г., но изостава спрямо 11-те процента на бенчмарка S&P 500. Apple и Netflix се справят още по-зле, записвайки съоветно 1,7% и 7,4% спад за годината.

Сред стотиците акции в S&P 500, изпреварващи Apple – най-голямата американска компания по пазарна капитализация – има много, които бяха силно засегнати от пандемията. Акциите на круизната компания Carnival Corp. повишиха цената си с 30 на сто тази година, а тези на American Airlines – с 41%. Сред големите печеливши са почти всички членове на енергийния сектор.

Технологичните акции, които изостанаха през 2020 г., са във възход през тази. Cisco Systems се радва на 16% ръст от началото на годината, а Intel – на 12%.

„Надигащата се вълна вдига всички в момента“, коментира Джим Голън, съуправител на William Blair Large Cap Growth Fund. “Само инвестирането в първите четири или пет компании по пазарна капитализация вероятно няма да нарасне тази година“.

Тази седмица инвеститорите ще следят внимателно финансовите резултати на FedEx, Nike и Darden Restaurants за повече информация за промените в потребителското поведение.

Докато по-здравата икономика повишава перспективите пред много акции, инвеститорите имат по-малко основание да купуват такива, които изглеждат скъпи. Това е така, защото инфлационният скок кара инвеститорите да се фокусират във въпроса дали Федералният резерв ще започне да вдига лихвите.

Миналата сряда представители на Фед подсказаха, че очакват повишаване на лихвените проценти до края на 2023 г.- по-рано от очакваното.

През последните месеци инвеститорите не са склонни да плащат толкова за печалбата от някои от технологичните имена с голяма капитализация и с най-висока оценка. Според анализатори печалбата на акция на Amazon е нараснала с повече от 40% от края на декември до миналата седмица по данни на FactSet. Но тъй като цената на акциите на Amazon се повиши само със 7,1% съотношението цена/печалба на акциите се сви многократно – от близо 73 пъти до 55 пъти.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Amazon запази ръста на печалбата си, но приходите не отговориха на очакванията