IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на Microsoft се казва Android

Въпреки че последните смартфони на американския концерн работят с Android, Google няма да спечели и цент от това

10:40 | 25.06.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Бъдещето на Microsoft се казва Android

Ето един сериозен удар срещу Google - в деня преди началото на конференцията за разработчици на технологичния гигант I/O в Сан Франциско Microsoft представи най-новия си смартфон. Той работи с Android, а стандартният браузър е Opera. Напълно липсват услугите на Google, с които конкурентът печели пари. Microsoft е следващият нападател след Amazon, Samsung и Mi, суперзвездата от Китай, който иска да се възползва от Android, без да дава възможност на Google да събира такси, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Всичко започва като експеримент на Nokia, а сега се превърна в сериозен проект за Microsoft и показва динамиката, с която гигантът от Редмънд се преобразува. Microsoft Nokia X2 е смартфон от среден клас, първоначално предназначен за развиващите се пазари като Русия, Китай и Индия. Операционната система е модифициран Android на Google, в който всички услуги на Google, като например Google Chrome, Google Maps, App Store и електронната поща Gmail са отстранени.

Очаква се апаратът да се появи в Западна Европа през второто полугодие. Nokia X2 разполага с 4,3-инчов дисплей с резолюция 800 на 480 пиксела и гъстота на пикселите от 217 ppi. Апаратът идва с 5 МР основна камера с автофокус и светкавица и 0,3 МР предна камера, както и двуядрен процесор на 1.2 GHz с чипсета Snapdragon 200, 1 GB RAM, 4 GB вградена памет и microSD слот за до 32 GB карти и две гнезда за SIM карти. С това смартфонът се превръща в апарат за онези, които тепърва откриват възможностите на „умните телефони“, но цената не е особено ниска. Крайната цена ще е 99 евро, а апаратът ще е наличен в различни цветове.

Представянето на джаджата показва, че времената се менят, и то драматично. През 2001 г. софтуерният гигант от Редмънд яростно се отбраняваше срещу конкуренцията и извършваше силна лоби дейност във Вашингтон. Целият отворен софтуер като Linux, от който в крайна сметка произлезе и Android, бе обявен за изконен враг на американския начин на живот, за разрушител на икономиката и демокрацията. 

„Аз не мога да си представя нещо, което е по-лошо за софтуерната индустрия и патентното право от отворения код", заяви тогавашният директор на Microsoft за операционните системи и продължи: „Аз съм американец, аз вярвам в американския начин на живот. Загрижен съм, че политиката насърчава това. Мисля, че сме извършили твърде малко разузнавателна работа, за да поясним опасността пред законодателите“. А тогавашният главен изпълнителен директор на концерна Стив Балмър дамгоса програмите с отворен код с определението „рак".

Всичко това вече е минало. Главният изпълнителен директор сега се нарича Сатя Надела и за него приоритет са интернет услугите на Microsoft, като например Onedrive, Outlook, Office365 или Skype. Без значение с каква операционна система работят те. Това включва и Android. Стивън Елоп, бивш шеф на Nokia и сега топ стратег за хардуерния бизнес на Microsoft, пояснява в интервю за Handelsblatt Online: „Който иска да достигне до следващия милиард клиенти на смартфони, трябва да заложи на Android".

Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Sokratus
преди 9 години
Разработчика на ОС и производителя на устройства, не трябва да са една и съща корпорация! Пазара доказва, че това желае. Затова M$ са успешни с Windows, а IBM не с OS2. Затова и google продадоха Motorola! Samsung също се отказа от Bada, а Nokia/M$ ще се откажат също.Съвсем нормално е като взимаш нещо без пари Android, да се налага да правиш нещо друго. Все пак подхода на Google е най-отворения досега.А на M$ е пример за най-изнудващият. M$ пак се опитва да прави правилата спрямо себе си, а не спрямо пазара. За нейно съжаление в областта извън корпорациите и pc-та са незначителен фактор и тази политика, няма да я направи значим. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Xman1
преди 9 години
Да очакваме ли следващата атака да е срещу Хром ОС... Най голямата опасност за Майкрософт е на път да се сбъдне, а именно приложенията от Андроид да работят и на Хром ОС (с малки модификации разбира се). Тогава Майкрософт ще имат огромни проблеми, защото на 95% от хората не им трябва Уиндоус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Не си съвсем прав.Само *** (като средностатистическия българин) си съсипва бизнеса с посредственост. Сините екрани почти изчезнаха след SP1 на Windows 7. Останаха само сините екрани за грешка в хардуера, които повечето хора приписват на Windows но той отдавна вече не е причината за тях.При Windows XP беше ужас и си остана ужас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
QuasiInvestor
преди 9 години
Малко едностранчив анализ е това - наистина Гугъл няма да печели директно, но индиректно ще печели още повече от разрастване на Андроид екосистемата + всички допълнително качени приложения с използване на техните реклами :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още