Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Да предскажеш индустриалната авария, преди да се е случила

Германски концерни, като Bosch и Siemens гледат на себе си като на пионери в Индустрия 4.0, но облачните конкуренти наваксват

Да предскажеш индустриалната авария, преди да се е случила

Снимка: Siemens 

В навечерието на Хановерския панаир Amazon пусна нов продукт. „Lookout for Equipment“ е името на услугата, която вече е достъпна за всички клиенти в облака на концерна - Amazon Web Services (AWS). С тази услуга компаниите трябва да могат да поддържат машините си – предварително и без много усилия. Системата оценява данните автоматично. Ако алгоритмите открият аномалии при температурите например или наляганията, се задейства аларма. В крайна сметка предотвратяването на някоя авария и дори спиране на производството спестява на клиентитемного пари.

„Предсказуема поддръжка“ („Predictive Maintenance“) е името на дисциплината, от която производствените компании се надяват да получат ефективност за милиарди евро. Тя е част от „Индустрия 4.0“ - крилата фраза, под която германските индустриални гиганти, като Bosch и Siemens, са превърнали мрежите на фабриките и анализа на данните в основната своя дейност.

Но сега германците научават на изложението в собствената си държава, че конкуренцията наваксва бързо. „Преди две години индустрията се тревожеше само, че технологичните компании може би навлизат на пазара за индустриален софтуер - днес това е факт, с който трябва да се справим“, казва Даниел Кюпер, партньор в стратегическата консултантска компания BCG.

Още по темата

При това едва преди по-малко от десет години германската индустрия за първи път заговори масово за „Индустрия 4.0“ – също и на панаира в Хановер. Първоначално придружени от скептицизъм от страна на клиентите, някои технологии сега са проникнали дори и в средно големи компании.

За големите индустриални компании, като производителите на автомобили или химическите групи,„Интернет на нещата“ (IoT) се превърна в неразделна част от производствените процеси, от които те очакват жизненоважното за тях повишаване на ефективността - особено в страни с високизаплати, като Германия. Модернизирането на развитите индустрии с помощта на прецизен контрол на данните е успешен модел за германската индустрия през последните години - и добър бизнес за Siemens, Bosch и Сие.

Новаците в този бранш – гигантите от Силициевата долина 

Но големите софтуерни компании от САЩ сега навлизат и в тази област. В допълнение към Amazonсега и Microsoft, и Google също откриха индустрията като ново поле на дейност. А „Ключът към бараката“ е съхранението на тези количества данни, които се натрупват в големи количества във всяка индустриална компания.

В лицето на Amazon AWS и Microsoft Azure американците доминират на пазара за индустриални облачни услуги. През годините тези „ Hyperscaler “, както ги наричат ​​на технически жаргон, са станали партньори на производствени компании с клиенти като BMW и Volkswagen.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
2
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
На мен тая работа не ми харесва - предпочитам да имам този софтуер на собствения си сървър, на на чуждите (дето модерно им казват облак).Със собствена защита. Нещо дигитализацията отива към посока, която не е добра за хора и фирми - дай си данните и информацията за фирмата, ние ще ти ги съхраняваме (ее и ползваме, кво толкова), дак си парите дигитално тука, дай си личните данни, дай си ....и вземи тоя телефон, да си те слушкаме...
1
 
1
 
3
zelka007 до: khao
преди 3 месеца
също така кво правим , ако те накарат да смениш детайли и части , които ама въобще не е имало смисъл да сменяш ... :)))
1
 
1
 
2
zelka007 до: khao
преди 3 месеца
без натрупване и коректно подреждане , нанайси анализ ... нещо като яйцето или кокошката . по принцип всяка една машина , си има спецификация за амортизации . на толкова завъртания/удара/часове работа --> сменяш това . след толкова операции сменяш друго ... по интересното е кво правим , ако се случи нещо извън скъпите алгоритми за анализ ... :))) ... там виновни ще има ли или не ... ?! щото в един момент външни за теб хора получават пълен достъп до натоварвания и процеси , че и акъл да ти снасят , дето ама хич не им е работа да гледат ...
1
 
2
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А Ключът към бараката е съхранението на тези количества данни, които се натрупват в големи количества във всяка индустриална компания.---анализа на тези данни е ключа към бараката, а не трупането им... вие да не сте *** да трупате! :):)

Още от Анализи
Google и Facebook ще изискват ваксинации за служителите в офисите си