Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Да вземем пример от Австралия!

Не трябва да се губи време за търсене на сметка на квазимонополистите

Да вземем пример от Австралия!

Снимка: EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Австралия показва пътя: Струва си да тествате силните си страни с Big Tech. В крайна сметка концерните за дигитални технологии като Facebook могат да бъдат принудени да споделят рекламните си пари, генерирани от тях с новинарско съдържание с местни те/издатели. Резултатът от ожесточения спор между австралийското правителство и социалната мрежа представлява голямо насърчение за ЕС в спора му с интернет гигантите.

Комисията под ръководството на своя председател Урсула фон дер Лайен си бе поставила за цел да екологизира икономиката, както и да я дигитализира.

Още по темата

Справедливите и прозрачни конкурентни условия са съществена предпоставка за това. С предложения Закон за цифровите пазари (DMA) и Закона за цифровите услуги (DSA) ЕК най-накрая взе сериозно под лупата олигополите на Google, Apple, Amazon и Facebook.

Двете правни рамки предлагат шанса да се прекъсне всемогъществото на Big Tech в 27-те страни членки. Само два месеца след представянето на DMA и DSA вече е ясно: Комисията и Европейският парламент обединяват усилия. И на двата органа е ясно, че цифровата икономика в Европа може да се развива устойчиво само чрез открита и лоялна конкуренция. Това включва и сериозни санкции, ако се наруши честната конкуренция между американските гиганти и европейските компании.

Португалското председателство полага всички усилия да приложи възможно най-бързо приетата инициатива. Правната рамка за цифровата икономика се очаква да бъде основен приоритет, защото интернет годините са „кучешки години“ – особено в пандемията онлайн използването на социални мрежи и търсачки се увеличава бързо. А тяхната медийна и рекламна мощ нараства по-бързо от преди. А по-специално Amazon се възползва от бума на онлайн търговията на дребно, с драматични последици за търговията на дребно.

Дори ако все още са необходими подобрения по една или друга точка, не трябва да се губи време за търсене на сметка на квазимонополистите. Става дума за това политиците в Европа да прекратят традиционните методи на дивия Запад от възхода на Интернет насам и за възстановяване на контрола върху цифровото пространство. В крайна сметка справедливият и конкурентен подход с Big Tech е не само ключов въпрос за икономиката, но и за обществото и политиката в Европа. Австралия доказва на ЕС: Само постоянството и самочувствието в подхода с Facebook, Google и Сие водят до крайната цел.

По статията работи: автор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Браво на австралийците. Който прави пари на "твоя територия" трябва да плаща в някаква степен.

Още от Анализи
Славните дни на китайските технологични гиганти приключиха