IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дамите заемат едва 9% от лидерските позиции в IT компаниите

Процентът на дамите на ключови позиции в технологичните компании почти не се е променил през последната година

17:19 | 23.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Извършен е малък прогрес по наемането на жени на лидерски позиции в компаниите за информационни технологии, сочи ново световно проучване, направено сред директори на компании, цитирано от CNBC.

Делът на дамите IT лидери (главен директор информационни технологии, главен технологичен директор или вицепрезидент, отговарящ за технологиите) остава 9% - същият като миналогодишния, разкрива проучването на Narvey Nash/KPMG.

То е проведено онлайн сред 4498 директори информационни технологии и технологични лидери в 86 страни между декември 2016 г. и април 2017 г. Резултатите показват, че има малки промени в броя на жените, заемащи ключови роли, въпреки че една трета от организациите имат инициативи, свързани с многоообразието на работната сила.

35 на сто от анкетираните компании твърдят, че имат такива инициативи, за да подобрят представянето на дамите, а други 21% планират да провеждат такива. Но 44% посочват, че са доволни от разнообразието на работната си сила такова, каквото е в момента.

"Делът на дамите на лидерски IT позиции остава почти същото като миналата година, което предполага, че всеки прогрес, който видяхме през преходните години, е в застой“, допълва проучването. „В по-малките организации има по-малко жени на ключови технологични позиции (8%), в сравнение със средните по размер организации (11%)“.

Междувременно проучването откри също така, че заплатите на жените се покачват по-бързо от тези на мъжете, които са им колеги. 42% от дамите на лидерски позиции в сферата на информационните технологии са имали увеличение на заплатата, в сравнение с 32% при мъжете лидери.

В доклада се посочва, че това може би е ясно доказателство, че традиционната разлика в заплащането на мъжете и жените може би най-сетне се е превърнала в нещо важно за компаниите. Друго предположение сочи, че ръстът на заплатите на дамите може би се дължи на факта, че много държави сега изискват фирмите да отчитат каква е разликата между възнагражденията на мъжете и жените вътре в организациите.

Този проблем продължава да стои на дневен ред. Скорошен доклад на уебсайта за набиране на служители Hired откри, че в 63% от случаите жените са получили предложения за по-ниски заплати спрямо тези на мъжете за една и съща позиция. Сумата е била средно с 4% по-ниска.

Джесика Къркпатрик, която се занимава с анализ на данни за Hired, предупреждава, че всичко това влияе и на достъпа до възможности.

„В 53% от времето компаниите интервюират само мъже кандидати за дадена позиция, докато обратното важни само за 6% от случаите“, посочва тя в публикация в блога на компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още