IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дара Косровшахи – човекът, който реформира Uber

Докато компанията е напът да достигне рентабилност за първи път, главният изпълнителен директор е изправен пред нови предизвикателства

16:29 | 27.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samyukta Lakshmi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samyukta Lakshmi/Bloomberg

Когато трябваше да реши кой да наследи опозорения Травис Каланик в Uber през 2017 г., бордът първоначално не смяташе Дара Косровшахи за точния човек за тази работа.

Джеф Имелт, бивш главен изпълнителен директор на General Electric, беше най-предпочитаният кандидат, докато не направи неуспешна презентация. Мег Уитман, която по това време беше лидер на HP, беше следваща в списъка, но в крайна сметка не спечели работата заради спорове между членовете на борда. И така, както пише и в Super Pumped – книга за историята на Uber, Дара Косровшахи, добре възпитан и приятно говорещ ирано-американец, пое ръководството на една от най-противоречивите компании по това време, припомня Financial Times.

Първата задача на Косровшахи като главен изпълнителен директор беше да промени това възприятие. Втората му задача беше да осъществи първичното публично предлагане на Uber. А след това – може би най-голямото му предизвикателство – да направи компанията печеливша.

Този момент най-сетне настъпи миналата седмица, когато вече публичната компания подаде документи до Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ, в които твърди, че се насочва към коригирана EBITDA.

„Uber достига до важен етап“, посочва Косровшахи. „Също така знаем, че имаме още много за доказване и трябва да се справим безупречно“.

Фактът, че този счетоводен показател премахва много големи разходи, го прави обект на цинични подхвърляния от някои медии. Въпреки това Косровшахи твърди, че дори и измервана в EBITDA, постигането на печалба е „изключително важен етап“ за Uber. По думите му компанията няма да спре дотук, а ще се бори за още по-добри финансови резултати.

52-годишният Косровшахи е израснал в Техеран, в едно от най-богатите ирански семейства. Те напускат страната през 1979 г., след като войник от Революционната гвардия нахлува в дома им. „Куршумите летяха из къщата“, разказва Косровшахи пред Financial Times миналата година. Семейството отлита за Таритаун, Ню Йорк. За да се улесни живота му, Дара става „Дарън“, след като е „безкрайно отчаян“ от хората, които неправилно произнасят името му. В крайна сметка се оказва, че Дара има футболен талант, а благодарение на това трупа увереност.

След като учи биоелектрическо инженерство в Университета Браун, той се насочва към Wall Street, а през 1991 г. започва работа като анализатор в Allen & Company. По-късно, под менторството на медийния магнат Бари Дилър, Косровшахи става главен изпълнителен директор на туристическия сайт Expedia. Той остава такъв цели 12 години – период, за който казва пред FT, че е готов да повтори в Uber.

Expedia му дава достатъчно умения, за да може да управлява гигант от Силициевата долина. Но макар мнозина в борда на Uber да са силно раздразнени от бурния период на управление на Каланик, някои се притесняват, че Косровшахи ще внесе мисленето на Wall Street – ще търси баланс във финансовите показатели, вместо да преследва агресивни иновации.

Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още