Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Дигитална дипломация: ЕС разкрива представителство в Силициевата долина

Брюксел иска да се изправи срещу „дигиталните диктатури“ като Китай и да създаде съюз със САЩ

Дигитална дипломация: ЕС разкрива представителство в Силициевата долина

Силициевата долина в САЩ. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да пренастрои по нов начин външната си политика и да разгледа по-отблизо нарастващата мощ на интернет компании като Google и Facebook. Това става ясно от вътрешен документ на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), с който разполага германското икономическо издание Handelsblatt.

„Глобалните технологични компании се превърнаха в мощни играчи, които оказват такова огромно въздействие върху обществото, каквото рядко се е случвало в миналото“, пишат представителите на ЕС. „Информиран диалог с частния сектор за тяхната роля и отговорност е важна част от външната цифрова политика“.

Ето защо ЕС планира да създаде външно представителство в Сан Франциско, е информирал през миналата седмица външните министри на страните членки външният представител на ЕС Жозеп Борел. 

Още по темата

Инициативата обаче е насочена и срещу държавни участници. ЕС възнамерява да обърне повече внимание на „геополитиката на новите цифрови технологии“, както се нарича вътрешно тази тенденция. Съюзът е загрижен за това как „авторитарните системи“ - особено Китай - „използват цифровите технологии като инструменти за социално наблюдение и репресии“. Документът призовава ЕС да се противопостави на това и да сключи международни съюзи.

Зад „кибердипломацията“ на ЕСВД се крият две неща: първо, разбирането, че технологичните проблеми вече са проблеми и на силата. Второ, признанието, че досегашната политика на демократичния западен свят към  Китай се е провалила. В това отношение пренареждането представлява явен разрив с миналото.

Клинтън прогнозира новата политика към Пекин

Новото хилядолетие беше едва само на няколко седмици, а спомените за триумфа от Студената война са все още свежи, когато тогавашният президент на САЩ Бил Клинтън изнесе основно изказване относно политиката спрямо Китай в университета „Джон Хопкинс“. Малко по-късно Клинтън напуска поста, но определя стратегическия курс за следващото десетилетие и половина.

Американският президент беше сигурен в каузата си: „В икономиката на знанието, независимо дали искате или не, икономическите иновации и политическото овластяване неизбежно ще вървят ръка за ръка“, обяви той през март 2000 г. Мобилните телефони и модемите се разпространяват. „Вече няма съмнение“, каза Клинтън, „че Китай се опитва да „предприеме действия срещу интернет“. „Кикот“ в публиката отбелязва протоколът от речта. „Успех!“, възкликва Клинтън.

Удобното за всички предположение, че икономическият и технологичен прогрес проправят пътя към демокрацията, отдавна формира ядрото на западната външна политика и политиката на сигурност, но се оказа грешка. Цифровите технологии не демократизира Китай, те помогнаха за консолидирането на авторитарните структури. Интернет не промени характера на китайския режим; по-скоро китайският режим променя характера на интернет.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
За разработчиците на игри работата от вкъщи е по-скоро кошмар