Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Джак Ма - пример за подражание за китайското стартъп поколение

Лидерът на Alibaba оставя наследство, което скоро няма да бъде заличено

Джак Ма - пример за подражание за китайското стартъп поколение

Снимка: Архив Ройтерс

Много преди да стане най-популярната китайска бизнес фигура Джак Ма е просто учител по английски език, който се опитва да убеди приятелите си, че един ден ще купуват неща от интернет.

Неговата визия за нещата промени Китай. И макар че Ма прави планове да напусне Alibaba Group Holding, наследството му ще се пази дълго. Той направи много повече от това просто да създаде гигант в електронната търговия и да го превърне в най-високо оценената компания в Азия, пише в свой анализ Bloomberg.

Ма показа, че иновативните частни компании могат да оцелеят под управлението на режима на Комунистическата партия, която често е доста подозрителна към амбициозните капиталисти. Забележително е как неговият успех създаде модел, който доведе до растеж на една технологична индустрия, която се конкурира със Силициевата долина, насочвайки китайската икономика към възможността да засенчи за първи път тази на САЩ.

Още по темата
Сега Ма е най-богатият човек в Китай, със състояние от около 40 млрд. долара, и е ключова личност на големи събития като това в Давос. Същевременно той спазва - и яростно защитава - управляващата партия на страната си, макар че тя упражнява все по-строг контрол върху медиите, интернет и всякакви опити за дисидентска реч. Стигна дотам, че похвали стабилността на еднопартийното управление и наказването на западните компании като Google, които поставят под въпрос китайските практики, свързани с цензурата. Подходът му показва как предприемаческият успех може да съществува заедно с комунистическия режим, проправяйки път за нова вълна от стартиращи компании.

“Той е пример за подражание на нашето поколение”, коментира Пейран Уей, 36-годишен мъж, който твърди, че има увереността да бъде сред създадетелите на стартъп за разработка на приложения, наречен VideoUp. По думите на Уей тази смелост до голяма част се дължи на Ма и на Alibaba.

Личната история на Джак Ма се превръща в нещо като училищна легенда. Той е роден през 1964 г. в семейството на китайски музикант в Хангджоу, древна столица, известна с историческите си обекти и природната красота. Ма усъвършенства английския си около основния хотел в града, където си говори с туристите.

След като работи като учител, Ма се насочва към бизнеса. Той основава Alibaba.com през 1999 г. заедно с още 17 души съоснователи. По това време не е най-наясно с технологиите, нито твърди, че е бил най-умният. Но се доказва като вдъхновяващ лидер, който може да използва силите си, за да се бори с чуждестранните играчи и да създава визия за модернизиране на китайската икономика.

“Интелигентните хора се нуждаят от глупак, който да ги води”, казва той. “По-лесно е да спечелиш, ако имаш хора, които виждат нещата от различни перспективи".


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Истинската причина за оттеглянето от кормилото на БАБА- или БАБА се делиства от НАСДАК, или Тариката се оттегля доброволно. Защо? Защото подразделенията на компанията са огромна платформа за пласиране на предмети, защитени от западни авторски права.
0
 
5
 
4
khao до: Hahoto
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
изобщо не го хейтиме, хейтиме журналята (с тиха надежда че някой ден ще станат по обективни) които пак са пресолили манджата
5
 
4
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Каквото и да се пропуска, както и да хейтите, Ма си е Ма, а вие и аз обикновени анонимници! :)
2
 
4
 
2
khao до: redcretin
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Пропуска се и че не той е измислил този бизнес модел, учител-преписвач. :)
3
 
10
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Пропуска се държавната подкрепа на подобни фирми в Китай. Джак Ма би си останал един учител, ако не е бил удобен за целта - примери достатъчно дори в българската история.

Още от Анализи
Тази история не е написана от робот