IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дроновете - помощник на властите в кризисни ситуации

Пожарникарите в Париж използваха дронове, за да се ориентират за мащабите на пожара в Нотр Дам

13:25 | 21.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съвсем обикновен ден в Париж. Часът е 18, а някой подава сигнал, че в катедралата Нотр Дам е възникнал пожар. Докато пламъците започват да обвиват сградата отвътре, пожарната трябва да пристигне бързо и да реши как да действа. Проблемът е наистина сериозен. Пожарът се разгаря бързо, при това във високите части на сградата, които са по-труднодостъпни. Пожарникарите трябва да преценят как да действат, така че да потушат огнената стихия, но и да не навредят цялостно на сградата с изливането на тонове вода от Сена.

Решението идва бързо благодарение на добрата подготовка на пожарната във френската столица. Над Нотр Дам се извисяват дронове, които позволяват на пожарникарите разберат колко тежка е ситуацията и кои са местата, откъдето трябва да се започне гасенето.

Говорителят на пожарната Габриел Плю коментира пред местни медии, че именно дроновете са били инструментът за спасяването на структурата на катедралата.

„Дроновете ни позволиха да използваме всичко, с което разполагахме“, коментира той часове след потушаването на пламъците. Специални камери също са съдействали на властите в тази нелека битка.

Всъщност за дроновете се говори много – като индустрия с голям потенциал за развитие. Скорошен доклад на Goldman Sachs прогнозира, че общите разходи за дронове в света ще достигнат над 100 млрд. долара до 2020 г. За сравнение през 2016 г. пазарът на дронове глобално беше 4 млрд. и 500 млн. долара според Business Insider.

Въпреки че в началото бяха възприемани от потребителите по-скоро като начин за забавление, днес дроновете имат множество приложения. Дори военните ги ползват за мисии и тренировки. В света на търговията дроновете се превръщат във все по-важна част от веригата на доставки, като удобно средство за пренасяне на пратки до крайните потребители. В тази сфера вече активно работят гиганти като американската компания Amazon например.

Но малцина си дават сметка колко ключова роля могат да имат дроновете в ситуации, които изискват спешни действия, а човекът е почти безсилен без подобна помощ.

Отвъд притесненията за сигурността, за наблюдението, събирането на лична информация, смущаване дейността на летищата и т.н., дроновете имат потенциала да бъдат огромен помощник на човечеството, особено след природни стихии.

Операциите за спасяване на бедстващи след природни бедствия често отнемат ужасно много хора, време и ресурси. Търсенето на изчезнал човек е абсолютно предизвикателство.

Властите в някои държави вече използват дронове за подобни цели, включително и за не толкова страшни случаи. В Бостън, Линкълншайър, крайбрежно градче във Великобритания, полицията използва дронове, за да открие възрастен човек с деменция, за когото близките му бяха подали сигнал, че е изчезнал.

В такива ситуации се използват дронове с термални камери, които помагат за засичането на хора. В крайна сметка възрастният човек е открит, при това много по-бързо, отколкото при нормално полицейско издирване.

Когато ураганът Харви удари Хюстън през 2017 г., дроновете отново се оказаха особено полезни. Те помагаха за локализиране на хора в беда и дадоха шанс на спасителните служби по-лесно да разпределят необходимите ресурси.

Всъщност дроновете, колкото и плашещи да се струват на част от критиците си, са инструментът, който дава възможност за бърза реакция в истински моменти на нужда. Случаят с Нотр Дам не е първият, нито последният, в който виждаме тези ползи.

У нас включително дроновете могат да помогнат за следене на пожарите на горите през лятото.

Дроновете са онези технологични инструменти, които могат да скъсят времето за реакция в случай на бедствие, да съдействат за спасяването на човешки животи, а както видяхме – и за спасяването на една от най-величествените катедрали в Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още