IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Шмид: По-добрата интернет връзка ще реши редица световни проблеми

Според лидерите на Google и Microsoft широколентовият достъп може да помогне на света

15:16 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ерик Шмид. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ерик Шмид. Снимка: архив Ройтерс

По-добрата интернет връзка ще реши голяма част от ключовите проблеми в света, заяви изпълнителният председател на Google Ерик Шмид по време на Световния икономически форум. 
 
"Почти всички проблеми, които обсъждаме, могат да бъдат решени чрез по-добра широколентова връзка“, коментира Шмид по време на панел, в който се включи и главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, пише VentureBeat. 
 
Според Шмид изключително бързият интернет ще реши всякакви въпроси - от управлението до образованието и човешките права.
 
Като се има предвид големият оптимизъм на Шмид и Надела по отношение на широколентовия интернет, не е изненада, че големите интернет компании инвестират в проекти в тази сфера, както в Америка, така и в развиващия се свят. 
Google има своя Project Loon, който има за цел доставка на интернет с помощта на балони. 
 
Наскоро главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг посети Южна Америка, за да промотира нова инициатива за предоставяне на интернет на бедните в Колумбия. Това е част от усилията на компанията за осигуряване на интернет връзка в целия свят.
 
Основателят на Microsoft и известен филантроп Бил Гейтс обаче не е много впечатлен. Преди време той нарече благотворителните интернет проекти на Facebook и Google “шега“.
 
"Когато умираш от малария, предполагам ще се огледаш и ще видиш такъв балон, но не съм сигурен как точно ще ти помогне той“, коментира Гейтс през 2013 г. В скорошно интервю той обясни повече по темата.
 
"Ключът не е интернет свързаността. Има много места, където има интернет връзка... Ако не беше дигиталната революция, нямаше да сме толкова амбициозни. Но ако просто се отдръпнеш назад и погледнеш как се случват тези неща, децата ще продължават да умират от малария, а бедните ще продължат да нямат банкови сметки“, коментира той. 
 
По-интересното е, че никой не говори за потенциалните краткосрочни вреди, идващи от по-големия широколентов достъп. Скорошен икономически анализ разкрива, че в развитите страни (Норвегия) това може да изостри неравенството между ниско- и висококвалифицираните работници. Това не означава, че бедните квартали не бива да имат достъп до широколентови услуги, но трябва да бъдем чувствителни към краткосрочните последици за местните работни места, допълва в анализа си VentureBeat. 
 
Така или иначе Google и Facebook продължават да изпълняват своите проекти за свързване на света. Предстои да разберем кой всъщност е бил наистина прав в този спор.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още