IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС има нови лидери. А това не е добра новина за технологичните гиганти от САЩ

Същевременно отношенията между САЩ и Европа остават обтегнати

08:13 | 02.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новите лица, които вече стоят в сърцето на Европейския съюз (ЕС), вероятно ще държат големите американски технологични компании под особено внимание, коментират експерти пред CNBC.

Европейската комисия (ЕК) глоби компании като Google и Apple за действия, които нарушават законите за конкуренцията, а в момента разследва Amazon. Освен това бяха предложени различни закони, които искат да ограничат онлайн съдържанието. Налице са много малко сигнали, че нещата ще се променят при новото ръководство на ЕС.

Декстър Тилиън, старши анализатор във Fitch Solutions, коментира, че Европа иска да продължи да бъде смятана за глобална водеща сила при регулацията на технологичните компании. Тилиън обяснява, че Европа е видяла вратичка в глобалната технологична регулация и е усетила, че трябва да действа.

„Европейците имат всички негативи, но нито един от позитивите“, коментира той, визирайки факта, че Европа не е създала нито една голяма технологична фирма, а трябва да се справя с присъствието на гигантите от Силициевата долина.

"Европейската комисия стана по-категорична, като накара големи технологични компании да платят необходимите данъци. Комисията изглежда дори още по-решена да продължава да действа така“, коментира и Флориан Хенс, икономист в Barenberg.

Урсула фон дер Лайен, новият председател на ЕК, заяви по-рано този месец, че „ако (технологичните компании) генерират тези печалби, като се възползват от нашата образователна система, нашите квалифицирани работници, нашата инфраструктура и нашата социална сигурност, ако е така, няма да е приемливо да печелят, но да плащат малки данъци и такси, защото си играят с данъчната ни система“.

Фон дер Лайен е напът да обяви екипа си в комисията. И все пак се очаква Маргрете Вестагер, която беше еврокомисар по конкуренцията през последните пет години, да остане на работа. Тя може да не запази задълженията си, но вероятно ще има ключова ръководна роля.

Нов фокус?

Американското министерство на правосъдието обяви по-рано миналия месец, че започва антитръстово разследване на водещи онлайн платформи в лицето на Google, Facebook и Amazon. Междувременно Федералната търговска комисия одобри рекордното споразумение от 5 млрд. долара с Facebook във връзка с политиките на компанията за опазване на потребителските данни.

Тилиън от Fitch Solutions твърди, че ходът „не е изненадващ“, след като Съединените щати се опитват да си върнат „технологичното регулаторно лидерство от ЕС“. Но остават въпросите дали властите в САЩ ще отидат толкова далеч, колкото европейските си колеги, посочва още той.

По думите му Европа вече търси начини да разбере как технологичните компании ползват потребителски данни. Това включва оценяването на това коя информация се събира и с каква цел.

По-голямата картинка

Въпреки твърдата линия на ЕС някои експерти вярват, че политическият натиск може да значи, че Брюксел има шанса да отслаби хватката си в следващите месеци. Същевременно Съединените щати имат време до средата на ноември, за да решат дали да наложат мита върху вноса на коли от Европейския съюз. Това би представлявало значителна икономическа заплаха за континента, като се има предвид значителният износ на коли към САЩ.

През миналата седмица Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати скоро могат да наложат данък на френски продукти, след като Париж обяви дигитални мита върху големите технологични фирми.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още