IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естония - страната на бъдещето

Въпреки комунистическото си трудно минало в момента страната е на челна позиция в използването на интернет услуги

15:26 | 07.11.15 г. 10
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Естония е вероятно най-напредналата държава в света по отношение на използването на интернет и свързаните с него технологии. Страната постигна най-невероятния успех, имайки предвид, че само допреди четвърт век тя все още беше под господството на Съветския съюз в затънтения край на Балтийско море. Сега обаче тя е развита държава и член както на Европейския съюз (ЕС), така и на НАТО, коментира Ричард Ран, старши научен сътрудник в Cato Institute и председател на Institute for Global Economic Growth.

Естония е била част от водената от Германия Ханзейска лига, управлява от Дания, след това от Швеция, а след това от Русия от 1721 г. През 1918 г. тя получава своята независимост, но през 1940 г. отново е нападната от Съветския съюз. Германците изтласкват СССР през 1941 г., но след това съюзът отново окупира Естония през 1944 г., докато страната не получава обратно независимостта си през 1991 г. Талин е само на 70 км от столицата на Финландия Хелзинки, с която е свързана с високоскоростни кораби на въздушни възглавници и други плавателни средства.

Естония е най-успешната страна сред бившите комунистически републики отчасти заради отличните си политически лидери след независимостта, включително Март Лаар – бащата на икономическата реформа, който е министър-председател от 1992 до 1994 г. и отново от 1999 до 2002 г. Лаар, историк по образование, е само на 33 години, когато е избран за пръв път за министър-председател. До онзи момент единствената икономическа книга, която е чел, е „Свободата на избора“ на Милтън Фридман. Лаар е получил много заслужени отличия, включително наградата Фридман за насърчаване на свободата, връчена му от Cato Institute през 2006 г.

В момента в Естония има върховенство на закона, най-ниското съотношение на дълг спрямо БВП в ЕС, балансиран бюджет, свободна търговия и плосък данък върху доходите, като всичко това е довело до висок икономически растеж и просперитет. Естонците са на 22-ро място в света от 152 държави по Индекса на човешката свобода (Human Freedom Index), на 8-мо място от 186 икономики по Индекса на икономическата свобода (Index of Economic Freedom) и сред челните места в доклада за Свободата в света.

Всички бивши комунистически страни са измъчвани от корупция, завещана от съветската система. За да намалят радикално корупцията, естонците установяват електронно правителство, като така по-голямата част от работата между гражданите и правителството се случва през интернет. По този начин се намалява значително личното взаимодействие между различните гнили ябълки в правителството и хората, елиминирайки голяма част от подкупите.

След първоначалния успех на електронното правителство естонците се придвижват към това, което наричат е-Естония. От януари 2012 г. насам 90% от естонците избират да получат електронна идентификационна карта, която използват за почти всички онлайн услуги. Картата съдържа чип, „който съхранява не само информация за собственика на картата, но и два сертификата, единият от които се използва за удостоверяване на самоличността, а другият за полагане на електронен подпис“. Картата има редица функции за сигурност, включително пин кодове. Тя е документ за идентификация и придвижване в рамките на ЕС.

Естония е и лидер в онлайн гласуването, плащането на данъци, банкирането, билетните услуги, предписването на лекарства, образованието на всички нива и редица други неща. Използвайки само компютър и идентификационната си карта, естонците могат да свършат всичко необходимо, за да основат нов бизнес само за 18 минути.

Естонците използват електронно правителство и за отворена и целенасочена информация и взимане на решения от правителството. Например в момента обществото има достъп до „всеки един проектозакон, който е подаден от февруари 2003 г. насам“.

В края на 2014 г. Естония стана първата страна в света, която предлага дигитална карта на неестонци, живеещи където и да е по света. Чуждестранните лица могат да получат естонска смарт идентификационна карта, която им дава достъп до много електронни услуги, достъпни за естонските граждани, включително възможността да създават и управляват естонска компания. Техният тип карта обаче не им дава правото да влязат с нея в страната или да я използват като документ за пътуване.

По-забележителен е дори фактът, че естонците са успели да направят всичко това в малък географски регион с население от само 1,3 млн. души. И между другото, Skype е създаден от естонци, а много от техническата работа по него все още се върши в Естония.

Страната обаче все пак е изправена пред големи предизвикателства. Около една четвърт от населението ѝ е съставено от етнически руснаци, много от които не са се асимилирали, включително чрез научаването на естонски език (който е много близък до финския). Много от естонските руснаци са изключително лоялни към Русия и президента Владимир Путин. Като се имат предвид експанзионистичните тенденции на Путин, в Естония има сериозни опасения около потенциални руски прониквания в страната (което вероятно е оправдано, поглеждайки назад в миналото).

Но в края на краищата Естония е забележителен и невероятен успех. И дори в нейния славен и напълно реставриран красив „стар град“, датиращ още от Средновековието, всеки получава достъп до най-богата гама от интернет услуги в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 12
panther
преди 8 години
АхахахахахаЕ няма друга такава смешна статия...Страната в "затънтения край на Балтийско море" със затънтените съседи Русия, ФИнландия, Швеция и Латвия..."Германците изтласкват СССР през 1941 г..." е.баси извратената логика..."Естония е най-успешната страна сред бившите комунистически републики..." - загубила 10% от населението си, с БВП на практика колкото Руското, но доста зад словенското или чешкото."най-ниското съотношение на дълг спрямо БВП в ЕС" - тука нашето беше по-ниско, поне до последните осерации на боко и компания. Тумънския дълг също е по-нисък.Плоаски данъци има на практика цяла централна и Източна Европа.Етническите руснаци трябвало да бъдат асимилирани чрез научаване на естонски език (и абсолютно безсмислената вметка че той бил близък с финския..)Безумни опасения от руски прониквания с безумни исторически оправдания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
Вечно сме недоволни, но когато стане въпрос за реформи сме готови да се хванем и за най-дребния недостатък. Защо просто не можем да кажем: "Това е хубаво, нека да го направим и у нас"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 8 години
аххх, *** са ми свалили бан-а, пак може да псувам *** ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
khao
преди 8 години
и при нас 2014 след хакерска атака спря 4тата по големина бамка, та до ден днешен не могат да и пуснат сървара пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Вчера фалира националният превозвач на Естония, който беше държавна собственост, а 2007-*** година, заради хакерска атака, спряха всички електронни услуги и най-голямата банка в Естония. Много можем да се учим от Естония, но и те си имат сериозни проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
"Естония е и лидер в онлайн гласуването" https://***.youtube.com/watch?v=JY_pHvhE4os===Любопитно е тогава, защо заглушават лекциите на този професор от Мичиганския университет в които той разяснява "лидерството" им!? Интересното е, че излагането на проблемите при електронното гласуване в Индия или САЩ например все още не са заглушени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 21
Mavi Goz
преди 8 години
Мда... С население, по-малко от София и еврофондове, два пъти колкото за България, не е кой звае какво постижение! Ако Фандъкова приложи към ромското население на София същите мерки, които приложи Ансип към руското и финско малцинство, резултатът може да е и по-добър... хаха! Некой знае ли например Княжество Монако има несравнимо по-висок стандарт от съседите си Франция и Италия.И това с интернета направо ме преби през чатала! А ако им спре тока? хахха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
Като гледам данните за естонците и като знам нашите перспективи единствените показатели по които ще ги стигнем е населението и съотношението на малцинствата спрямо основното население
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
Да-а. Колко е важно да имаш силни, честни и грамотни лидери които да са пример за останалите и да посочват верният път за развитиеКакъв контраст с нашата действителност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още