Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Големият сблъсък за 2022: Кой ще се добере до талантите за метавселената

Meta вече смело "краде" кадри от звената за добавена и виртуална реалност Microsoft и Apple

Големият сблъсък за 2022: Кой ще се добере до талантите за метавселената

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Екипът за добавена реалност на Microsoft загуби около 100 души през последната година. Много от тях отидоха в Meta Platforms, разкриват бивши служители на софтуерния гигант, както и онлайн обяви за работа. Всичко това се случва в момент, в който битката за работници с умения за изграждане на метавселената се разраства, пише Wall Street Journal.

Конкуренцията привлича хора с опит в разработката на очилата за добавена реалност HoloLens на Microsoft, като понякога им предлага двойно по-високи заплати, твърдят бивши служители на Microsoft. В групата за добавена реалност на компанията са заети около 1500 души, допълват те.

Профилите в LinkedIn на повече от 70 бивши служители на екипа HoloLens показват, че са напуснали Microsoft през последната година. Отново по данни от LinkedIn над 40 от тях са се присъединили към Meta, доскоро известна като Facebook, която прави смели крачки към развитието на подобни технологии.

Напусналите служители включат дългогодишни лидери на екипа. Чарли Хан, който отговаряше за получаването на обратна връзка от потребителите за HoloLens, напусна през лятото, за да отиде в Meta. Джош Милър, който работеше в екипа за дисплеи, стана директор в същата област в Meta в  последните месеци. Хан и Милър не са отговорили на запитванията за коментар по темата.

Още по темата

Говорител на Microsoft твърди, че от години компанията е в челните редици на иновациите в технологиите за метавселената и „ще продължи да усъвършенства най-съвременния хардуер, който е по-потапящ и достъпен“.

Компанията отказва да сподели подробности за екипа HoloLens, но твърди, че оттеглянето на служители е обичайно предизвикателство за много екипи и Microsoft прави каквото може, за да задържи служителите си, включително наема нови, когато е необходимо.

Meta отказва да коментира практиките си за набиране на персонал.

Това, че големите технологични компании крадат кадри едни от други, не е нещо ново. Забележителното сега е мащабът и скоростта, с които компания като Meta се опитва да расте бързо, твърди Мат Стърн, главен оперативен директор в Mira Labs, стартъп, който помага на организации да внедряват добавена реалност на работното си място.

„Това качва цените на пазара“, допълва той. „За малките компании е трудно да се конкурират“, казва Стърн.

През октомври Facebook промени името си на Meta и заяви, че ще се препозиционира като компания, насочена към метавселената. Тя твърди, че разходите за новото звено, свързано с тези усилия, ще подкопаят общата оперативна печалба с около 10 млрд. долара в резултатите за 2021 г. Компанията допълва, че планира да наеме още много служители, които да изграждат продукти за метавселената, включително 10 хил. души в Европа в рамките на следващите пет години.

Microsoft не единствената компания, която се сблъсква с огромния апетит на Meta за таланти. Apple също губи служители заради Meta, твърдят бивши служители на Microsoft, които са се преместили в Meta. Това сочат и профили в LinkedIn на бивши служители на Apple. Компанията на Тим Кук отказва да коментира въпроса.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 ден
Не сте прости. Вкарвате келлешите в Метавселената и като пораснат им гепите парите. Дори няма да усетят и разберат как. Висш пилотаж!

Още от Анализи
Apple отлага с месеци премиерата на очилата за смесена реалност?