IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите амбиции на Apple в здравеопазването засега не дават резултат

Компанията управлява цели клиники, в които тества новите си технологии

21:06 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук е казвал, че най-големият принос на компанията му към човечеството ще бъде в сферата на здравето. Досега от инициативите на Apple, целящи пробив в здравния сектор, не постигат успех, твърдят източници, запознати с тях, както и документи, разгледани от Wall Street Journal.

Според източниците Apple има смел план за здравеопазването, включващ предлагането на нейни собствени медицински услуги за първична помощ с наети от компанията лекари в собствени клиники. За да тества това и други дръзки здравни идеи, тя е поела клиники, които обслужват нейните слжители, и е създала екип с множество лекари, инженери, продуктови дизайнери и други.

Днес тези амбиции, които не са широко известни, до голяма степен са в застой, тъй като Apple е прехвърлила фокуса си от здравното си звено към нещо, което познава добре – продажбата на устройства, и по-специално Apple Watch, твърдят източници, запознати с новата стратегия.

Новите услуги за първична медицинска помощ не са потръгнали, коментира източниците. Дигитално здравно приложение, пуснато без много шум тази година, не е успяло да ангажира активно потребителите, разкриват както източниците, така и разгледаните от медията документи. На вътрешно ниво част от служителите са повдигнали въпроса за целостта на здравните данни, идващи от клиниките на компанията, които са били използвани за подпомагане разработката на продукти.

Говорител на Apple твърди, че интегритетът на данните е в основата на всички иновации на компанията. Той посочва постиженията на здравния екип и коментира, че компанията все още е в началото на работата си в областта на здравеопазването. По думите му новите технологии като известяването за повишаване на пулса от продукти като Apple Watch подобряват здравето на потребителите. Според говорителя данните, събрани от устройствата на Apple, позволяват провеждането на нови изследвания, имащи потенциал да подобрят здравните грижи.

„Много от твърденията в този доклад се основават на непълна, остаряла и неточна информация“, коментира говорителят.

Търсейки нови пазари, където технологиите могат да подобрят ефективността и резултатите, както и да подкрепят ръста на приходите, технологичният сектор се насочи към здравеопазването, виждайки в него една неизползвана възможност. Някои от най-големите усилия на технологичните фирми се провалиха, включително Heaven на Amazon.com – партньорство с други компании, което целеше да намали разходите за здравеопазване. Днес Amazon работи в друга посока – да продава лекарства с рецепта и планира да пусне виртуални здравни грижи в 50 щата.

Под ръководството на Тим Кук Apple осемкратно увеличи бюджета си за развойна дейност до 20 млрд. долара годишно. А отвъд умния часовник, компанията пусна безжични слушалки както и нови услуги. Освен това инвестира значително в здравеопазване, автономни превозни средства и добавена реалност. Всички те са технически сложни области с голям залог, което означава, че предложенията, които „ще променят играта“, вероятно ще се появят след години или никога няма да ги видим.

Apple може да изучава пазари в продължение на години, преди да излезе със собствено предложение, а понякога работи усилено по нови проекти или технологии, които в крайна сметка не предлага на пазара.

Една от най-амбициозните ѝ идеи в здравеопазването беше планът за предлагане на първична медицинска помощ, замислен през 2016 г., според документите и източниците. Екип на Apple е прекарал месеци, опитвайки се да разбере как потокът от здравни данни, събирани от потребителите чрез умния часовник на компанията, пуснат на пазара през 2015 г., може да се използва за подобряване на здравеопазването, допълват източниците.

Последна актуализация: 23:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още