Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Google, Facebook и Twitter няма да предоставят потребителски данни на Хонконг

TikTok ще изтегли приложението си от магазините за приложения на Google и Apple Inc. в Хонконг в рамките на една седмица

Google, Facebook и Twitter няма да предоставят потребителски данни на Хонконг

Снимка: Ivan Abreu/Bloomberg

Редица американски интернет компании, включително Facebook, Google и Twitter, засега няма да обработват заявки за потребителски данни от Хонконг, след като новият закон за националната сигурност, наложен над града от Китай, влезе в сила на 1 юли. Със закона Китай има всеобхватни възможности да действа срещу опозиционни лица. Социалните мрежи обикновено споделят потребителски данни с правителствените агенции, когато например са в ход наказателни производства. Всяка заявка се обработва отделно, припомня Wall Street Journal.

„Ние вярваме, че свободата на изразяване е основно човешко право и подкрепяме правото на хората да изразяват себе си, без да се страхуват за своята безопасност или други последствия“, заяви говорител на Facebook в съобщение в понеделник.

По-рано през деня говорител на притежаванaтa от Facebook услуга за съобщения WhatsApp заяви, че прегледите ще бъдат поставени на пауза „в очакване на по-нататъшна оценка на въздействието на Закона за националната сигурност, включително официална проверка над правата на човека и консултации с експерти по правата на човека“.

TikTok, набиращата скорост платформа за кратки видеа, собственост на китайския технологичен гигант Bytedance Inc., заяви във вторник сутринта в Китай, че ще изтегли приложението си от магазините за приложения на Google и Apple Inc. в Хонконг в рамките на една седмица в светлината на „скорошното развитие ".

В отделни изявления Google, собственост на Alphabet Inc, и Twitter заявиха, че са спрели да приемат и обработват всички искания за данни и информация от властите в Хонконг, веднага след като законът влезе в сила миналата седмица. Snap Inc., собственик на Snapchat, отказва коментар.

Още по темата

Този ход изправи американските технологични гиганти пред потенциален сблъсък с Пекин, след като Китай бързо прие законодателството за националната сигурност, което включва разпоредба, която задължава местните власти да предприемат мерки за надзор и регулиране на досега неограничения интернет в града.

Правилата за прилагане на новия закон, обявени от правителството на Хонконг в края на понеделник и които ще влязат в сила от вторник, гласи, че ако полицията подозира, че „електронно съобщение“ може да застраши „националната сигурност“, властите могат да поискат издателя, платформата, хостинговата компания или доставчикът на мрежовата услуга да премахне или ограничи достъпа до него. Тези, които публикуват съобщения и не се съобразяват, са изправени пред тежка глоба и лишаване от свобода за една година според правилата.

Facebook, WhatsApp и неговата платформа Instagram, заедно с Twitter и YouTube на Google, отдавна работят свободно в Хонконг, без ограничения от защитната стена на Китай, която се прилага за континенталните потребители на интернет.

Гражданите в града отдавна са свикнали да ги използват, за да изразяват политически мнения и да показват подкрепа за протестите срещу нарастващото влияние на Китай, но в последните дни някои потребители и активисти изтриват своите акаунти в социалните медии от страх да не попаднат под ударите на новия закон, влязъл в сила на 30 юни. 

Чуждестранният бизнес често цитира свободния поток на информация в Хонконг като един от най-важните фактори за разположението му във финансовия център. Гражданите на града са сред най-свързаните в света: около 91% от населението използват интернет, според консултантската фирма We Are Social, а 98% от потребителите на интернет на възраст между 16 и 64 години комуникират чрез социални медии или приложения за съобщения.

Базираната в Дубай Telegram Group Inc. заяви в изявление, по-рано цитирано от Hong Kong Free Press, че не възнамерява да обработва „никакви искания за данни, свързани с неговите потребители в Хонконг, докато не бъде постигнат международен консенсус във връзка с продължаващия политически промени в града". Представител на услугата за съобщения заяви в изявление, че компанията „никога не е споделяла данни с властите в Хонконг в миналото“.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Какво двуличие само.
Значи "подкрепяме правото на хората да изразяват себе си, без да се страхуват за своята безопасност" когато говорят срещу Китай. Но им отнемаме това право ако говорят срещу 5G/Covid-19.

Сега ще ги насолят с глоби. Ако оперират в една държава, трябва да се съобразяват с нейните закони.

Още от Анализи
Защо Европа има толкова строг подход към Big Tech?