IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хора - Роботи 1:0

Автоматичните каси в супермаркетите не могат да заместят касиерите, пише The Wall Street Journal

10:07 | 10.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хора - Роботи 1:0

Машините са на път да изместят хората от индустрията, и всички сме много нервни заради това, пише електронното издание на The Wall Street Journal. Невинаги обаче опитите за подмяна на човек с машина, са успешни. В някои страни, например, в супермаркетите има автоматични каси. Най-общо казано това е машина, която ти позволява сам да маркираш съдържанието на количката, след което да платиш с карта или в брой, на принципа на автоматите за кафе и напитки на улицата.

Проблемът е, продължава публикацията, че често тези устройства не се използват, а хората се редят при традиционните касиери. Според автора на материала това се дължи на факта, че машината много трудно може да възпроизведе човешкото поведение. Така, например, докато касиерката маркира покупките ти и ги подреди в найлоновия плик, ти можеш съвсем спокойно да стоиш и да си ровиш в смартфона.

Освен всичко това, човешкият касиер е по-бърз, защото се адаптира и свиква с работата, докато машината поема информацията с едно и също темпо, без значение дали "работи" от два месеца или пет години. Човекът не иска от теб и да помниш нищо, докато в другия случай трябва да знаеш търговските кодове на някои продукти. Основният проблем си остават кражбите. Човекът винаги е нащрек за измамници, а машината лесно може да бъде излъгана.

Оказва се, че технологията е ефективна, само ако имаш малко покупки, твърдят хора, използвали автоматичните каси. Плюс за машините е и това, че пред тях никога няма опашка, което пък се дължи на неефективността им.

Машините остава по-добри от хората само в случаи, които се състоят от повтарящи се еднообразни действия. Като автоматите за чекиране на летищата и банкоматите. Работата на касиера в супермаркета може да е по-трудна, отколкото изглежда. Или поне достатъчно трудна, за да може да се извършва от компютъризирана система. Засега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Е сега ако могат да измислят и машини, които да заместят и купувачите в магазините - цена няма да имат. Всичко ще се автоматизира и от нас няма да има нужда. Ама никаква. То и без това само пречим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
N.Genov
преди 10 години
Аз ползвам такива каси в Карфур и дори ми е по-приятно, отколкото през нормална каса. Не вски иска да комуникира с хора през цялото време, да му се усмихнеш, "добър ден", "приятен ден" или още по-лошо да ти се мръщят и дума да не размените, освен сумата за плащане.Винаги там е спокойно и няма опашки. Единствения проблем е ако си купиш продукт без бар код, който няма как да маркираш - например хлебче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още