Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Huawei - един голям семеен бизнес

Голяма част от страничните бизнеси на китайския гигант се управляват от семейството на Рън Джънфей

Huawei - един голям семеен бизнес

Рън Джънфей. Снимка: Архив Ройтерс

В една гореща лятна сутрин новият тематичен европейски кампус на Huawei в Шънджън, мъж, наподобяващ млада версия на основателя на компанията Рън Джънфей, се обръща към двама подчинени.

„Използвайте мозъците си, за да мислите“, кара се той, очевидно недоволен от това как се държат с посетителите в сградата, която включва реплики на европейски градове и монументи.

Мъжът е Стивън Рън Шули, 63-годишният брат на Рън Джънфей, който се присъедини към Huawei през 1992 г., а сега е ръководител на борда на директорите. На срещата му със служителите случайно се озовава репортер на Ройтерс през август тази година, който по това време е на визита в камупса.

Huawei може да е една от най-глобално насочените китайски компании, с над 180 хил, служители в над 170 държави, които се грижат за телекомуникационен и технологичен бизнес, който генерира над 100 млрд. долара годишно, но все още има елементи на семейно управлявана фирма. Членовете на семейството на Рън имат ключови роли в част от бизнеса, като повечето от тях не се занимават с телекомуникационната част.

Още по темата

Често тези странични бизнеси, които варират от хотели до храни и вино, са насочени предимно към служителите и клиентите на Huawei.

Ролята на дъщерята на Рън Сабрина Мън Уанджоу, която е главен финансов директор, е добре известна, особено след ареста ѝ в Канада миналия декември след обвиненията на САЩ, че е нарушила част от санкциите, наложени от страната.

Далеч по-непознати са братът, синът и съпругата на Рън, но всички те имат големи роли в различните звена на Huawei.

74-годишният Рън Джънфей официално притежава само 1,14% от частната Huawei, но държи абсолютната власт в нея, твърдят вътрешни лица. Той има правомощия да налага вето на важни решения, а речите му редовно са разпространявани сред служителите.

Жилища и хотели

Носещият титлата главен директор по логистиката в Huawei, по-младият брат Стивън Рън, е ангажиран предимно с контрола над строителството, хранителния бизнес и този с настаняванията.

Това включва и финалната фаза от новия кампус Songshan Lake в Дунгуан, в който ще има офиси за 25 хил, служители, както и нов блок с апартаменти за служители в близост до централата в Шънджън, който се очаква да бъде построен до 2023 г.

Huawei отказва да отговаря на въпроси, свързани с жилищните придобивки на служителите ѝ.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Netflix трябва да купи TikTok