IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei и Google – самоизяждането на смукачите на данни

Kой още ще бъде засегнат?

12:30 | 02.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американският концерн Google бе принуден от правителството на Доналд Тръмп да спре да предоставя достъп до Android за бъдещи смартфони на китайския производител Huawei - или по-конкретно, да не дава достъп до частите на Android, контролирани от Google. Това е катастрофа и за двете компании: Google губи приходи от реклама, Huawei губи приходи от продажби. И двете компании се озоваха в кашата, защото не обръщаха достатъчно внимание на неприкосновеността на личния живот и на икономиката на данните.

Иронията е, че за разлика от органите за защита на конкуренцията в ЕС, които осъдиха Google на глоба от 4,34 милиарда евро за ограничения на конкуренцията в Android, администрацията на Тръмп не се занимава със защита на данните, а с търговски спор под прикритието на проблеми с националната сигурност. Те, от своя страна, касаят предполагаеми задни врати в 5G рутерите на Huawei, за които европейските служби по сигурността не са намерили доказателства.

Така че изглежда, че мобилният бизнес на Huawei ще бъде принуден да плати глоба за нещо, за което е отговорно подразделението за мрежова инфраструктура. Но кой още ще бъде засегнат? Да, смартфоните на Huawei предлагат голяма стойност за парите си, а P30 Pro вероятно има най-добрата фотофункция в момента. Но смартфоните на Huawei също безпроблемно измолват потребителите да създадат акаунт в облака на Huawei, за да съхраняват снимки, фитнес данни, файлове и резервни копия на цялото устройство. И дори да устоите на това изкушение, трудно е да разберете каква информация все пак се изпраща в Китай. 

Обаче - по същия начин Samsung се държи със собствения си облак. Android смартфоните с приложения на Google и смартфоните с iOS с приложенията на Apple също изпомпват данни в корпоративните облаци. Разликата за правителството на Тръмп изглежда е само в това кое разузнаване може да има достъп до данните -  китайското, южнокорейското или американското. Но истинските причини са другаде - макар че ще бъде трудно да се разбере дали Huawei е жертва на собствения си успех (срещу доставчиците на мрежово оборудване в САЩ), на собствения си глад за данни или все пак на принудата от страна на китайските тайни служби да вгради задни врати. Във всеки случай проблемите на подразделението за мобилни телефони вероятно са само вторичните щети.

Google трябваше да положи всички усилия, за да сведе до минимум тези странични щети. Фактът, че вече произведените (и продадени) смартфони на Huawei няма да имат почти никакви недостатъци, клиентите дължат на адвокатите на Google. Въпреки това те не са загрижени за интересите на тези клиенти, а за данните: Телефоните на Huawei трябва да продължат да изтеглят реклами от Google и да събират данни за проследяване. Между другото, един от най-ясните печеливши е Facebook, който освен Google е най-големият получател на такива тракинг данни от приложенията.

Ако Google подхождаше по-прозрачно, може би като събира по-малко данни, и преди всичко чрез безплатното пускане на всички части на Android, тогава нямаше да има лост, с който правителството на САЩ да се намеси в спора.

Какво ще направи Huawei в бъдеще? Алтернативна операционна система без приложения за Android? Едва ли тези телефони биха могли да се продават, защото на хората ще им липсват приложенията - също както се провалиха Windows Phone, Blackberry и Palm OS.

Android с отворен код с алтернативни магазини за приложения - които, между другото, вече се тълпят в Китай? Въпреки това тези магазини са по-малко снабдени със софтуер от Play Store, което се отнася и за други алтернативи, като Android Store на Amazon или F-Droid. Това няма да промени нищо фундаментално, поне не за глобалните доставчици на приложения.

И двете неща не са в интерес нито на Huawei, нито на Google. Но това би било проблем за Huawei: Повечето купувачи извън Китай вероятно просто ще преминат към друг производител на мобилни телефони - проблемът за Google е решен, защото данните отново ще се предават – но през друга марка.

Друга намеса от страна на Google не се очаква - т.е. свободно споделяне на други компоненти на Android или дори възлагане на някои умения на някой филиал, например в ЕС или Индия извън обхвата на правителството на САЩ. По-скоро Google трябва да се интересува от предлагането на своите услуги в Китай, което сега е невъзможно. И това би било решение, противоположно на неприкосновеността на личния живот.

Печеливши от цялата история може да се окажат Samsung и Sony, по-малки производители като Nokia, и разбира се, ако не са засегнати от подобни бариери, други китайски фирми, като Xiaomi, OnePlus и ZTE. Google не се интересува от кого идват данните. Дори собственият им стремеж да предлагат по-евтини устройства с Pixel 3a и 3a XL може да е свързан с вътрешното познание, че има няколко нови пазарни сегмента за завладяване. Би било жалко за смартфоните на Huawei, защото в такъв случай ще са налични само в Китай. Никак немалък пазар, а с напредването на търговската война Huawei със сигурност ще отнеме от пазарния дял на американския Apple.

И в крайна сметка никой няма да спечели! Ще има само губещи! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
MartoTar
преди 4 години
Подменяме правилата на конкуренцията?https://martintarpev.wordpress.com/2019/05/20/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82/#more-4792
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още