IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC сви прогнозата си за ръста на глобалните продажби на смартфони за 2016 г.

Компанията оправда решението си с по-слабото търсене на зрелите пазари и на очаквания спад на продажбите на iPhone

10:37 | 02.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията за проучвания International Data Corp. сви прогнозата си за ръста на глобалните продажби на смартфони през 2016 г. във връзка с отслабването на търсенето на зрели пазари и в Китай, както и на фона на очакванията за спад на годишния обем на продажбите на iPhone за първи път в историята, пише Wall Street Journal. 

Сега IDC очаква глобалният обем на продадените през тази година смартфони да се увеличи с 3,1% до 1,48 млрд. бройки, докато през март прогнозира скок от 5,7% до 1,5 млрд. бройки.

Прогнозата за продажбите на iPhone през 2016 г. също е свита, като компанията твърди, че ще има спад от 2 на сто. През март IDC прогнозира, че продажбите ще на смартфоните на Apple ще запазят нивото си. Сега компанията очаква продажбите да спаднат до 227 млн. тази година от 232 млн. през 2015 г.

Очакваният спад представлява „значителна промяна спрямо растежа от предходните години“ и бележи ключов момент за компанията, обяви IDC.

Компанията допълни, че очаква продажбите на iPhone да се върнат към растежа през 2017 г., подпомогнати отчасти от по-евтиния iPhone SE.

Като цяло IDC заяви, че очаква глобалните продажби на смартфони да се увеличат с едноцифрен процент на големи парази като САЩ, Западна Европа и Китай през тази година. Фирмата за проучвания очаква още, че продажбите в Япония ще се свият с 6,4%, а тези в Канада – с 6,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още