IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Увеличаването на IT бюджетите ще направи ЦИЕ по-конкурентоспособна

IT позволява с по-малко ресурси да се правят повече и по-нови неща

09:33 | 22.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Данните за страните членки от Централна и Източна Европа са окуражаващи. През тази година се очаква БВП на страни като Чехия, Словакия, Румъния и Унгария да нарасне с 2%, докато този на Полша и Латвия - с 3 на сто. Политиците трябва да помогнат за поддържането на този темп чрез по-доброто използване на IT, което следва да увеличат бюджетите, пише IDC.

Чехия обаче е доказателство за едно голямо отклонение. Държавните органи в страната харчат повече за IT на глава от населението, отколкото навсякъде другаде в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Но чешкият публичен сектор не получава достатъчно за парите, които дава. Според Индекса за условията за бизнес на Световната банка (EODB) страната се нарежда след всички останали страни в региона.

Въпреки че е създаден през 2001 г., индексът EODB вече е приета мярка за бизнес средата. Годишното проучване обхваща десет критерия, които са от съществено значение за търговските и нестопанските организации. В повечето страни осем до девет от тези показатели са директно или индиректно свързани с държавата. Дори и там, където процедурите и процесите за кандидатстване могат да са сложни, информационните технологии могат да улеснят стартирането на бизнес (и го правят), плащането на данъци, придобиването на разрешителни и международната търговия. Дигитализирането на съдебни процедури позволява по-бързо действие на правната система и гарантира, че фирмите и физическите лица изпълняват договорните си задължения.

Това е единствената област, в която Чехия “блести” в индекса EODB. В момента страната се класира на 29-о място, изпреварвайки останалите страни в Централна и Източна Европа, така че може да се смята за най-доброто място за бизнес в региона. Ако говорим за изпълнението на договорите обаче, Чехия се нарежда чак на 75-о място, най-ниското сред страните-членки на ЕС от ЦИЕ.

По критерия “заплащане на данъци” страната се нарежда на 122-ро място, а за стартиране на бизнес - на 146-о. Утехата за чешките държавни органи е, че другите страни в региона се представят още по-зле в класацията. Стартирането на бизнес в Полша (166-о място) или Словакия (108-о) е сложна и бавна задача. Унгария (128-о) и Словакия (115-о) се справят зле, ако става въпрос за защита на инвеститорите. Според IDC България (188) и Румъния (136) са ужасни места за набавяне на разрешение за строеж.

Но румънското правителство харчи за IT на глава от населението само една шеста от това, което отделя Чехия. В България сумата е по-малко от една пета, докато Словения харчи малко повече от половината от тази сума и се нарежда на 33-та позиция в класацията. Полша пък харчи малко по-малко от половината и се нарежда на 45-о място. Тя се е изкачила с 25 места нагоре в списъка от 2011 г. насам. Именно тогава в страната заработва Министерство на администрацията и дигитализацията. Оказва се, че ниските IT бюджети не е задължително да са обречени в страни, които работят, за да бъдат по-конкурентоспособни.

Последна актуализация: 07:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още