IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията, заради която Apple загуби 9 млрд. долара през 2018 г.

Технологичният концерн използва повечето от върнатите от чужбина приходи за обратно изкупуване на акции, което сега изглежда като лоша идея

14:40 | 28.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Понякога и пред Apple има трънлив път. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Понякога и пред Apple има трънлив път. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. загуби повече от 9 млрд. долара през тази година заради неефективна инвестиция – в собствените си акции.

Подобно на много от големите компании, Apple използва голяма част от върнатите в САЩ кешови наличности през 2017 г., за да изкупи обратно собствени акции. Но неотдавнашният спад на цените на акциите превърна всичко това в една лоша идея. Apple и редица компании, включително Wells Fargo, Citigroup Inc. и Applied Materials Inc. откупиха част от собствените си акции на високи цени, само за да станат свидетели на рязкото им обезценяване малко по-късно, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

На практика пазарът им заяви, че акциите им са надценени с милиарди долари. Въпреки че възстановяването в сряда намали щетите, S&P 500 е паднал с 15,2% от септемврийския връх до края на деня в сряда. Индексът се свива със 7,7% от началото на 2018 г.

Компаниите твърдят, че обратното изкупуване е добър начин за връщане на излишния капитал към акционерите и че загубата може да се коригира, ако акциите се възстановят. Но резките спадове поставят под въпрос решението им да отделят толкова много от данъчните си спестявания за кампании по обратно изкупуване, вместо да ги използват, за да инвестират в бизнеса си, да увеличат заплатите на служителите или да платят по-високи дивиденти.

„Ако те осъществят придобиване, което да намали стойността си толкова много, ще предизвикат бунт“, казва Нел Миноу, заместник-председателка на консултантската компания за корпоративно управление ValueEdge Advisors. „Те имат една задача, и тя е да използват добре капитала си".

Ако те осъществят придобиване, което да намали стойността си толкова много, ще предизвикат бунт

Когато пазарът се изкачваше, компаниите изкупуваха обратно свои акции с яростни темпове, подтикнати от данъчните спестявания, от които се възползваха след приемането на Закона за данъчните намаления и заетостта през декември 2017 г. Законът улесни компаниите, като намали ставката на корпоративния данък до 21% от предипните 35% и улесни редица фирми като Apple да прехвърлят чуждестранните си приходи в САЩ.

Компаниите от индекса S&P 500 изкупиха обратно свои собствени акции на стойност 583,4 млрд. долара през първите девет месеца на 2018 г.,  показват данни на S&P Dow Jones Indices, което е с 52,6% повече спрямо същия период на 2017 г. и е на крачка от рекорда за цялата година.

Близо 18% от листнатите на S&P 500 компании са намалили броя на акциите си с най-малко 4% спрямо предходната година, става още ясно от данните на S&P Dow Jones Indices.

Apple, един от най-големите купувачи на пазара, е похарчил около 62,9 млрд. долара за обратно изкупуване на акции през първите девет месеца на 2018 г. Но разпродажбите натежаха над акциите му.

Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още