IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone 7 - най-големият тест за Apple в Индия

Телефонът ще се появи в страната точно преди най-големия индийски празник, на който се разменят подаръци

22:56 | 28.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дебютът на iPhone 7 може да подскаже какво ще е бъдещето на Apple в Индия, където редица предизвикателства оставиха компанията на заден план в сравнение с конкуренцията, пише в свой анализ CNBC, позовавайки се на мненията на анализатори.

Но новият смартфон, който Apple ще пусне в Индия на 7 октомври, може да подобри перспективите пред компанията в страната, появявайки се на този пазар само няколко седмици преди сезона, в който индийците си разменят подаръци. Според анализаторите това може да означава сваляне на цените на по-старите модели и превръщането на iPhone в нещо по-достъпно на един от най-бързо развиващите се пазари на смартфони в света.

Всичко това се случва в ключов за компанията момент, в който тя се опитва да стабилизира пазарния си растеж, на фона на слабите си връзки с Китай, твърди Нийл Шах, директор проучвания в звеното за устройства и екосистеми на Counterpoint Research. Към края на 2015 г. 16% от населението на Индия имаше смартфони, в сравнение с 44% в глобален план, според Mobility Report на Ericsson.

Компанията има около 2% пазарен дял в Индия и до момента не се справя достатъчно добре с отговаряне на регулаторните изисквания в страната, където всичко - от откриването на нов магазин до обновяването на стари телефони - е така направено, че облагодетелства утвърдените играчи и увеличава цените на продуктите на Apple.

В Индия iPhone 7 се очаква да струва с 250 долара повече отколкото в САЩ, или близо 900 долара. 

Според Шах, за да расте, Apple трябва да атакува Индия преди новите потребители на смартфони не станат прекалено привързани към екосистемата на Android.

Въпреки всичко това Индия все още е един от най-бързо развиващите се пазари за Apple. Продажбите на iPhone там скочиха с 51% на годишна база през първите три тримесечия на тази фискална година, разкри главният изпълнителен директор Тим Кук. И въпреки предизвикателствата Apple е доста привлекателен бранд в страната, твърдят експерти.

Това е добър знак във връзка с Дивали, най-големият индийски празник, когато размяната на подаръци достига нивата, които сме свикнали да виждаме по Коледа.

Междувременно телекомуникационната индустрия в Индия преживява сътресения. Магнатът милиардер Мукеш Амбани обеща, че Reliance Jio ще предложи най-евтиния мобилен интернет до момента. Въпреки че планът предполага справянето с редица предизвикателства, този ход може да помогне смартфоните да достигнат до повече хора в Индия.

Макар че основателят на Apple Стив Джобс се идентифицираше дълбоко с културата на Индия, навлизането в страната е всичко друго, но не и инстинктивно за технологичния гигант. Нейният iPhone SE, за който се смяташе, че ще постигне голям успех на развиващите се пазари, не успя да направи това в Индия през второто тримесечие, посочва IDC.

Високите местни данъци са част от проблема, посочва Ишан Дът, анализатор на Canalys. Освен това има и големи мита за внос, тъй като Apple произвежда устройствата си извън страната. Липсата на магазини на компанията означава, че тя оставя другите търговци да продават телефоните ѝ.

Да не забравяме, че на пазара се препродават много устройства, което е добро в някои отношения, твърди Дът. Но Шах добавя, че за да избегне натрупването на електронни отпадъци,страната има строги ограничения за вноса на ремонтирани продукти, включително и за iPhone. Сред бариерите се нареждат и различните стандарти за SIM картите.

Наскоро компанията обяви, че отваря център за развитие в Бангалор, с което Кук се надява да промени перспективите на Apple в Индия. Според Шах това е пример как компанията иска да спечели благоволението на регулаторите.

Въпреки че промените не се случват достатъчно бързо, те биха могли да създадат достатъчно добро присъствие преди пускането на iPhone 8, който според някои анализатори ще бъде хит.

“Очакваме с нетърпение да отворим магазини в Индия”, коментира наскоро Кук. “Виждаме огромен потенциал в страната”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още