IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IT индустрията: Не вдигайте максималния осигурителен праг

Мярката може да изгони специалистите в чужбина, ще ги последват компаниите, алармират от бранша

15:52 | 10.10.18 г. 54
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор – Асоциация Телекомуникации (АСТЕЛ), Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и ИКТ Клъстер, изпратиха открито писмо до представители на изпълнителната и законодателната власт, с което изразяват своето „сериозно безпокойство във връзка с обявените намерения за повишаване на максималния осигурителен доход на 3000 лв.“.  В документа се изразява загриженост, че подобна промяна ще има осезаемо негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната, както и върху този сектор с висока добавена стойност и възможността му за растеж. 

„В основата на този растеж е капацитетът ни да създадем стратегическа индустрия, базирана на стратегически талант, който е глобално конвертируем и за чието създаване, задържане и обратно привличане в страната работим активно. Като социално отговорна индустрия и добри данъкоплатци, подкрепяме осигуряването на по-добри условия за достойни старини, но не с цената на този погрешен модел и не с цената на противопоставяне на отделни групи хора в нашето общество“, се казва в становището.

Браншовите организации подчертават, че ако една група получава повече, защото произвежда повече, а с това генерира повече приходи за хазната, не е разумно тя да се демотивира, а обратното – държавата да се стреми към повишаване на броя, мотивацията и производителността на този генератор на високи приходи.

„Решението да се увеличи прага на пенсиите, поднесено едновременно с повишаването на максималния осигурителен доход, би могло да се възприеме като противопоставяне на отделни групи хора и да засили острото усещане за несправедливост, да подкопае доверието в институциите и да застраши функционирането на държавността на системно равнище. Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години, но и разработвайки и внедрявайки ИКТ продукти и услуги в българските предприятия се повишава конкурентоспособността им“, поясняват още в становището си организациите.

Според представителите на IT индустрията това намерение ще обхване близо 148 000 лица, от които една трета са заети в тази индустрия. Според тях е налице реална опасност от отлив на  висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващия дефицит на кадри не би могъл да бъде компенсиран по никакъв начин. В писмото си експертите посочват, че компаниите може да предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш. Така може да се окаже, че икономическият резултат от това правителствено решение ще бъде отрицателен – вместо да се акумулират повече средства, постъпленията ще намалеят, при това не само еднократно, а кумулативно, тъй като ще продължат да спадат и през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Хахха. Е как така как? Като сега - с 51% мнозинство. хахаТоя блокчейн като че ви се е блокнал в главите и излизане няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 2
temeroot
преди 5 години
Време е за IT партия. Всички финанси в държавата ще минават през блокчейн. Да видим как ще се краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Обясних ти вече - този модел, за който говориш е крайната цел и е справедлив. Да, не за всички, но е справедлив за обществото в неговата цялост. В днешно време и вероятно в бъдещо такова, ще бъда "ощетен" при него, но все пак съм ОК с това. Проблема е, че към този момент въвеждането на един скандинавски модел ще нанесе повече вреди. Сивата икономика, беззаконието, корупцията и работоспособността на държавните институции, както и производителността на труда в България и на скандинавите НЯМАТ НИЩО ОБЩО. Това ще е все едно да подковеш жабата, понеже коня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
Що не написа над 0 или над 30 000, ами точно 3 000? Като им го вкараш (числото) в устата на синдикатите само с него си жабурят устите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
Не вдигайте максималния осигурителвн праг.ПРЕМАХНЕТЕ ГО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 1
pecan
преди 5 години
над 3000 съм писал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 1
pecan
преди 5 години
над 3000 съм писал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Що 3000 бе?! Що не говориш за тия с 30 000?!Защо скачаш срещу този който едва е избачкал да се нарече гордо средна класа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 0
hamorphis
преди 5 години
Верно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 5 години
така де, ама може ли да ги броиш за богати хора ? ... иначе го написах по скоро да покажа как мутрите ни карат да расъждаваме в грешна посока и как се джавкаме за глупости ... иначе ми е ясна идеята им, гласят си авторитарно управление стил орбан, като съсипят малкото хора които могат да мрънкат или като ги накарат да емигрират... нищо добро не е чака тая държава следващите 10 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още