Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Изкуственият интелект влиза в джоба ни

Смартфоните могат да кажат къде и с кого сте били точно преди 1 или 5 години. Какво сте снимали и с кого сте говорили. Вие не помните това, нали?

Изкуственият интелект влиза в джоба ни

Снимка: Huawei Technologies Inc.

„Побърквам се. Имам 15 хиляди снимки в телефона си. 15 хиляди снимки, представяш ли си какво значи това“, казва Франциско Джеронимо, докато вечеряме на една маса във втория по големина град във Финландия Тампере. Португалецът е директор за изследванията за европейския пазар на мобилни устройства към глобалната компания за пазарни изследвания IDC.

Според Джеронимо, който има 18-годишен опит в телеком индустрията в Португалия, Япония и Финландия, преди да се присъедини към IDC, истинският смартфон на бъдещето ще е в състояние да разлиства тези десетки хиляди запаметени в него или в облака снимки и да ни показва именно тези, които търсим. И да прави това бързо и надеждно.

Нещо повече – изкуственият интелект в нашите телефони ще може до 99% да отгатва намеренията на потребителя си на базата на логиката, която той е показвал в действията си, а нивото на разпознаване ще бъде много по-добро от сегашното. Иначе казано – да е умно не е достатъчно. Смартфоните на бъдещето ще бъдат не просто умни, а интелигентни устройства, отсича с една дума пред Investor.bg и Кари Лепанен, директор по 5G мрежите на Huawei. 

Какво точно значи "интелигентен телефон"?

Представете си, че в забързаното ежедневие минавате покрай рекламен билборд на българския филм „Възвишение“. Чували сте, че бил хубава лента, но не знаете подробности. Вадите своя интелигентен телефон и правите снимка на рекламата. Устройството намира подробна информация за филма и накрая Ви пита: „Желаете ли да уредя резервация за Вас и приятелката Ви?“.

След като потвърдите, джаджата поема нещата изцяло в свои ръце. От предишен опит знае, че обичайно ходите на кино в петък следобед, към 19 часа. Преглежда календара Ви за следващия петък и ако няма ангажимент, автоматично праща запитване по СМС към приятелката Ви дали ще гледа лентата с Вас в уречения ден и час. След това преглежда в кои салони в удобни за Вас дестинации има прожекции и свободни билети. После с бързо запитване отново чрез СМС пита дали желаете след прожекцията да вечеряте и сръчно запазва маса в любимото Ви близко заведение. И купува билетите, като запазва часа и датата в календара за събитията Ви. И Ви уведомява за свършеното. Почти като лична секретарка, само че по-бързо и удобно.

Всичко това звучи като научна фантастика, но всъщност ще е напълно възможно благодарение на изкуствения интелект. Новите технологии от последните години и месеци направиха така, че тази иначе не толкова нова концепция да може да се вкара в малки устройства, като телефоните ни. А новите мобилни чипове с изкуствен интелект, като Kirin 970 на Huawei и A11 Bionic на Apple, позволяват в миниатюрен размер да се поддържат функции за изкуствен интелект в самото устройство. Това означава, че тези операции ще се извършват по-бързо на място, отколкото в облака. Ако тези производители успеят да докажат, че новите им технологии увеличават възможностите на апаратите им, ще имат значително предимство пред конкуренцията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
2
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
статията е мега зле ... няакакъв cyber punk глyпости, все едно това е неква световна тайна, в магазина се продават и стари ГСМ-и и всеки може да си купи такъв.
Ама как да обясниш на некви опоркаджии., че заради смартфоните, телекомите ще се превърнат в един обикновен интернет провайдър, нещо което на тях изобщо не им харесва и ще им съкрати печалбите многократно..... нняма как, требва да се лае колко зле живеем зада почнем наистина да живеем зле.
1
 
5
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Интересно ако кажа на този интелитент да го дyха или eби си майатa как ще реагира... :)
3
 
16
 
5
KPetkov до: V.At.
преди 1 година
Няма профилна снимка
То някой да се е съмнявал, че компаниите гледат на нас като на банкомати? Ако можеше генетично да ни променят, досега всички да изглеждаме като прасенца касички. Отгоре ти влеза, отзад ти излиза. Защо въобще ти е необходим разум, да се ровиш, да четеш, да мечтаеш. Защо ще си губиш времето с глупости, вместо да харчиш, да харчиш и пак да харчиш.
Вместо да се обадя на жена си да я питам дали й се ходи на кино, някакъв робот щял да го върши това. Нещо не ми харесва посоката, в която е тръгнал светът. Доката роботът сваля жена ми, аз какво да правя, да свалям роботката ли?

"От предишен опит знае, че обичайно ходите на кино в петък следобед, към 19 часа."
Ами ако от предишен опит роботът реши, че хората обичат на всеки 50-100 години да си спретват въргал с около 60-70 млн избити, какво правим? Не е като в предишният ни опит да няма намеци за това.
3
 
3
 
4
преди 1 година
Да не влезе в гащите ни, оставете джоба
6
 
8
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Е, след тази "умна" придобивка не се съмнявам в близкият край на човешкия вид.

Още от Анализи
Как Amazon ще продължи да расте без новата си централа в Ню Йорк?