Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как 5G ще промени изцяло бизнеса и услугите?

До 2028 г. въвеждането на 5G технологиите ще доведе до ръст на българската икономика и принос от близо 12 млрд. долара във всички възможни отрасли

Как 5G ще промени изцяло бизнеса и услугите?

Снимка: Ройтерс, архив

Един от акцентите през втората половина на 2019 г. определено беше мобилната мрежа от пето поколение, или 5G. Трите телекома получиха тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за шест месеца и проведоха тестове на различните приложения на новата технология.

Първата в България 5G базова станция за тестови цели беше пусната от А1 още на 1 юли. Същата компания направи и последното публично изпитание точно преди Коледа и изтичането на тестовите честоти, като изгради и самостоятелна 5G мрежа или такава, която не ползва за база 4G и предлага истинските ползи от петото поколение мрежи за бизнеса.

Безспорно ползите от изграждането на 5G мрежата са много. Със сигурност всеки потребител ще изпита удобството на скоростта - тя ще бъде около 10 пъти по-висока от тази при 4G. Новата мрежа ще даде възможност за високоскоростното предаване на 4K и 8К видеоклипове, ще направи възможно технологии като виртуална, добавена и миксирана реалност (VR, AR, MR) да бъдат визуализирани с още по-висока разделителна способност и с по-висока скорост, ще можем да гледаме събития на живо с безупречно качество, а HD телевизионните канали и гейминга ще бъдат достъпни на мобилни устройства.

Още по темата

Но определено големият печеливш от навлизането на 5G ще бъде бизнесът. Предимствата на новата технология – скорост, качество на връзката, минимално времезакъснение, увеличеното количество обмен на информация и поддържането на по-голям брой устройства на определена площ ще помогнат за автоматизирането и оптимизирането на много индустриални процеси. 5G ще повлияе благоприятно на сфери като „Интернет на нещата“ (IoT), здравеопазване, селско стопанство, логистика и транспорт, информационни технологии, обучение, забавление и много други. Очакваните ползи за икономиката се изчисляват на над 15 млрд. долара, но какво точно ще донесе 5G на бизнеса и ще го направили по-конкурентоспособен?

Влияние върху БВП

Икономическите ефекти от интегрирането на мрежата от ново поколение са много. От една страна са преките, свързани с повишаване на икономическата активност в периода на изграждане на необходимата инфраструктура, а от друга – непреките, които се явяват и дългосрочни, и които водят до икономически растеж и поява на нови бизнеси и услуги. Изследване на Института за политика и икономика към УНСС показва, че до 2028 г. въвеждането на 5G технологиите ще доведе до ръст на българската икономика и принос от близо 12 млрд. долара във всички възможни отрасли на стопанството, включително здравеопазването и земеделието. Приносът към БВП на IoT в контекста на използване на 5G ще достигне до 15,2 млрд. долара, а нарастването на електронната търговия може да добави други 2 млрд. долара. 

Още по темата

„Интернет на нещата“ (IoT)

Анализатори и бизнеси са уверени, че един от най-осезаемите ефекти на мобилните услуги от пето поколение ще е тласъкът, който ще дадат за развитието на „Интернет на нещата“. Постепенно ще преминем от умни устройства и домове към умни градове, и услугата ще стане масова и за индивидуални клиенти. Тоест всяко устройство във вашия дом и град ще бъде свързано и контролирано чрез интернет. 4G мрежата не може да поддържа всички устройства наведнъж, тъй като тя работи на базата на отношение сигнал/шум. С 5G ще бъде преодолян проблемът за свързване на много на брой устройства към една точка за достъп, позволявайки интегрирането на множество смарт IoT сензори и продукти, които биха натоварили съществуващите мрежи. „Интернет на нещата“ ще свързва още по-бързо всички обекти, уреди, сензори, устройства и приложения, които имат достъп до интернет. От друга страна всички IoT приложения, които за да работят, генерират огромен поток от данни, ще могат да ги трансферират с много по-бърза скорост и то от множество устройства или сензори.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
5
 
6
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Хрумна ми една бизнес идея, какво ще кажете за жилищен блок изграден като фарадеев кафез, който ще пази живущите от всякакви електромагнитни излъчвания? Цените на апартаментите ще бъдат малко по-високи, естествено.
2
 
6
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ТИ, ПОТРЕБИТЕЛЪ, ТИ СИ СРЕЩУ 5ДЖИ КАТО МЕН?
Имаш едно много силно оръжие, всъщност, единственото унищожително оръжие срещу таз *** облъчвателна система - НЕ ПЛАЩАЙ, ЗА ДА ТЕ ТРОВЪТ! Гадните мобилки прават това само и единствено за пари. не им давай твоите. нека фалират, нека пукнат, нека умрът! Бой и смърт за безжалосни гадини, унищожаващи човешкиа род кат тех!
Вече си сварен, искаш да те пържат и 6 джи, саво и само да си зимаш дозата у умниот град?
Е, тогава ше се наложи да направим единственото умно нещо, което може да се прави в "умен град", да не се живее в него!
Мръсни *** от 5джи- ТОВА Е ВОЙНА.
И ШЕ Я ВАДИМ С МОИТЕ ПАРИ, КОИТО НЕ ОТИВАТ ПРИ ВАС!
ОМРЕТЕ!
0
 
5
 
4
преди 5 месеца
Ето линк към проучванията и тестовете:
https://www.jrseco.com/wp-content/uploads/2017-09-13-Scientist-Appeal-5G-Moratorium.pdf
1
 
11
 
3
преди 5 месеца
Написали сте за потенциалните ползи, но удобно сте спестили да напишете и за потенциалните вреди!
Наскоро имаше подписка в ЕС и над 180 учени от цяла Европа се обявиха за мораториум и против въвеждането на тази технология. Имайте предвид че това не са случайни хора а все специалисти които се занимават пряко с тази област от много години. Радиолози, онколози, физици, инженери, специлисти по радио техника и електроника и др. такива.
Хората са правили опити в лаборатории и са стигнали до заключението че милиметровите 5G вълни в диапазона 25GHz-300GHz имат негативен ефект върху живите организми. Като този ефект се проявява чак след продължително излагане тези вълни. Става въпрос мутации на ДНК, и нарушение на развитието и растежа на клетките. Потенциал за равитие на тумори и др. ракови и имунни заболявания.
А вероятно има и много други последици които тепърва предстои да бъдат открити.

А сега си представете какво става когато започнем да плуваме в тази микровълнова радиация 24/7/365....това няма да как да остане без последствия!
Дори и сега много добре се знае че е вредно да се живее под голям далекопровод, или в близост до силен радиопредавател катто тези за мобилните телефони. А при 5G технология заради малката дължина на вълните броят/гъстотата на предавателите ще трябва да се увеличи значително в бъдеще за да се постигнат скоростите и параметрите които сега рекламират. То и сега имаме домашни 5G рутери ама там нещата са малко по различни. Тези рутери ползват ниско напрежение и са направени да покриват съвсем малък периметър. Въпреки това производителите на рутерите и подобните мобилни усторйтва изрично посочват че не носят отговорност за нанесени вреди. Това го казват и производителите на мобилни телефони комукационното оборудване за мобилните мрежи. Тоест те са наясно че има потенциални проблеми, но въпреки това си затварят очите защото това е бизнес за милиарди и няма как да се откажат просто ей така.
Всеки може да провери за какво става въпрос.
1
 
18
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Поредното екстра безплатно облъчване което не е пожелано. Да напомня само,че това за да работи ще трябва да има станция през 2 блока. Всеки да си прави сам сметката с какво ще го лъчат. И да вредно е. Възможно е да не си свариш яйца, но всякакви трептения извън природните действат на клетките 100% гарантирано. Те и цигарите не вредяха през 60-те години ... дори хирург излизаше от операция и палеше цигара в рекламата... но после се оказа съвсем друго.

Още от Анализи
Ericsson - големият печеливш от мерките на Тръмп срещу Huawei