Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как гръцката криза удари местните технологични стартъпи

Затворените банки се оказват огромен проблем за бизнеса

Как гръцката криза удари местните технологични стартъпи

Снимка: архив Ройтерс

Първият удар за Александрос Николаидис идва, когато услугата за данни в Сан Франциско спира акаунта му, защото не си е платил. След това доставчикът на интернет му дава една седмица да си плати. Николаидис преговаря с друга американска компания, която хоства негови сървъри, да запази стартъпа му, докато банковите му сметки са замразени, пише Wall Street Journal.

"Сякаш всичко се разпада“, твърди Николаидис, който е напуснал работата си като консултант в PricewaterhouseCoopers преди две години, за да основе музикалната компания Tapely. През миналата година той е успял да набере 500 хил. евро финансиране от инвеститори. В понеделник той решава да затвори Tapely.

“Опитахме се да се опрем на нов продукт, но с последните развития, реших да не продължавам в тази среда“, коментира мъжът.

Дори и когато лидерите на еврозоната се споразумяха за отпускането на нов спасителен заем на Гърция, редица предизвикателства се разгърнаха пред стартъпите, които се появиха през последните години, подкрепяни с десетки милиони долари от чуждестранни инвеститори.

Банките в страната са затворени вече трета седмица, а прехвърлянето на пари от гръцки сметки в чуждестранни не е възможно. Рестрикциите излагат на риск крехките технологични компании, които разчитат на глобалната мрежа от електронни услуги, които пък изискват седмични или месечни плащания с кредитни карти.

Още по темата

За една нощ всичко се промени. Платеното присъствие във Facebook и Google се изпари. Доставките от Amazon спряха. Акаунтите в PayPal престанаха да работят. Предприемачите започнаха да се свързват с приятели, със семействата си и с инвеститори в чужбина, които да платят сметките на технологичните им компании.

Към този хаос беше добавено и очакването за орязване на банковите депозити от правителството. Ето защо през последните седмици много компании започнаха да плащат заплатите и разходите си месеци по-рано, за да изпразнят предварително уязвимите си банкови сметки, твърдят служители и собственици на компании.

"По-голяма част от компаниите се опитват да защитят операциите и оборотния си капитал“, твърди Харис Макриниотис, управляващ директор на Endeavor Greece, която инвестира в стартиращи компании. „От решаващо значение е да продължим да функционираме въпреки загубите, за да запазим правото да работим, когато икономиката се стабилизира и подобри“.

От 2010 г. насам броят на стартъпите в Гърция нараства двойно всяка година, а според Endeavor през миналата година са създадени около 300. Секторът все още е малък и мнозина са се установили в САЩ и Великобритания, в очакване на финансови проблеми в Гърция. Но технологичната сцена е светъл лъч за страната.

Qrator е социална мрежа за професионалисти, занимаващи се с творчество – артисти, писатели, създатели на дизайнерски велосипеди. Фирмата има свой административен офис в Лондон. Операциите и развитието на компанията са базирани в Атина и Ханя, където има изобилие от компютърни инженери, които не вземат скъпо за услугите си, твърди основателят на Qrator Николас Йоанидис.

През декември Qrator набра 830 хил. долара от инвеститори от САЩ и други страни. Тя нае 11 души в Гърция. През май започна внедряването си в Атина и планираше излизането си на чужди пазари. Но заради рестрикциите миналата седмица компанията не успя да плати сметките си, така че сървърите ѝ да продължат да работят, да има онлайн реклами и да отчита потребителското поведение в интернет.

„Един по един трябваше да се обаждаме и да молим за допълнително време, в което да открием други начини да си платим“, твърди Йоанидис.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Имам много добро решение за ИТ фирмите в Гърция. Най-лесно е да преместиш ИТ фирма. Преместете се в България - данък само 10%, няма проблеми с банките , а и вероятно биха ви отпуснали лесно малък , начален кредит ако сте голяма фирма (безплатен съвет и за българските банки с гръцки собственици). Документ за "салдо" в гръцката банка за дребен кредит за домейн и пр. не би трябвало да е проблем. Тук и средата е ИТ така , че ... добре дошли :).
0
 
6
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
"Едногодишната фирма Tourismart е платила за един месец напред оперативните си разходи, включващи услугите на трети страни, заплатите на седемте служители, наеми и счетоводни услуги – общо около 4000 евро."
KO? Всичко това само 4000 евро? Заплати на 7 служителя?
Да не сте забравили някоя нула

Още от Анализи
Тръмп за TikTok: Готина марка, искаме част от парите по сделката