IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай посегна отново на свободата в интернет

След ареста на редактор на китайско икономическо списание блогърите се чувстват застрашени

13:26 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Голяма част от китайците все още ползват интернет в обществени интернет кафенета. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Голяма част от китайците все още ползват интернет в обществени интернет кафенета. Снимка: Getty Images

Популярната микро блог услуга в сайта weibo.com на Sina закри във вторник акаунтите на десетки потребители. Сред тях е и Ли Делин, редактор на китайското икономическо списание Capital Week. Негова публикация от 19-и март е възбудила слуховете за преврат в Пекин.

„Нещо не е наред в китайската столица“, пишело в микро блог услугата. Това е оказало „изключително негативно въздействие върху обществеността“ и е явно нарушение на закона, смятат информационната служба за интернет и полицията в Пекин. Sina пък съобщи на своите над 300 млн. потребители за закриването на акаунтите и по този начин направи от случая обществена демонстрация, пише в свой материал Wall Street Journal.

„Наскоро криминални елементи използваха Sina Weibo, за да разпространяват злонамерени политически слухове без никакви причини. Това доведе до ужасни последици за икономиката ", се казва в изявлението. Изтритите потребители „са известни на властите и с тях ще се процедира в съответствие със законите". 

На 19-и март Ли съобщава на своите хиляди последователи, че по улиците на Пекин има необичайно висок трафик. „Навсякъде има военна техника. Chang'an Avenue е претъпкана“, пише той. „На всеки ъгъл има цивилни полицаи. Някои кръстовища са блокирани“.

Хиляди „интернет престъпници“ в ареста

Публикацията му, която скоро след това е изтрита, се появява само няколко дни след уволнението на висшия функционер Бо Силай, който бе изключен от Централния комитет и Политбюро на Китайската комунистическа партия (ККП), а съпругата му бе заподозряна в убийство на британски бизнесмен.

Именно заради това се стигна до слухове за преврат, които с голяма бързина се разпространиха в целия свят. Реакцията на китайското ръководство напомня на много наблюдатели за времената от 1989 г., когато на площад "Тянанмън" се стигна до бунтове.

Заради публикацията Ли попада в ареста. Случилото се е добър пример за силата на дигиталните медии в Китай, но също така и за все по-драстичните опити на Пекин да ги контролира. В резултат на слуховете за преврата са били арестувани шестима души, които са участвали в тях. Прибрани са и повече от хиляда „други кибер престъпници".

Познавачи на медийния бранш разказват как правителството оказва влияние върху вестниците. Понякога има преки инструкции какви статии трябва и могат да бъдат отпечатани за Бо Силай. Но дискусиите за скандала продължават, особено в социалните мрежи и уебсайтовете, които са извън контрола на Пекин.

Все още не е ясно дали Sina Weibo е действала по директна поръчка от правителството или в изпреварващо послушание. Според новия регламент доставчици като Sina трябва сами да контролират съдържанието на техните сайтове. Сега обществените политически дискусии, с които услугата е известна, са заплашени от прекратяване.

Безпрецедентният начин, по който в случая с Бо китайците се снабдиха и обменяха информация, е пряка заплаха за властовата база на комунистическата партия. В продължение на десетилетия тя успяваше по всякакъв начин да държи в тайна всяка политическа полемика.

Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още