IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как коронавирусът прекъсна възхода на Apple през 2020 г.

През януари всички очакваха годината да бъде чудесна за американския гигант, но епидемията постави големи предизвикателства

20:54 | 10.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Apple започна страхотно 2020 г.

Главният изпълнителен директор Тим Кук се похвали с изключително успешното тримесечие, което приключи през декември 2019 г., в рамките на което гигантът отчете печалба и приходи, надминаващи очакванията. Серията iPhone 11 изглежда се представяше добре, особено в Китай - един от най-важните пазари за компанията.

На 29 януари, ден след обявяването на финансовите резултати, акциите на Apple удариха връх в рамките на дневната търговия до 327,85 долара, дори и след като фирмата даде по-широка от обичайното прогноза за тримесечието до март. Инвеститорите бяха уверени.

Към онзи момент случаите на коронавирус в Китай бяха малко над 7000, спрямо над 80 хил. този понеделник.

В началото на февруари анализаторите потвърдиха препоръките си за покупката на акции на Apple и силните си прогнози за цената на книжата. Въпреки че бяха наясно с епидемията, те смятаха, че Apple ще устои, пише в свой анализ CNBC.

“Като цяло виждаме влиянието на коронавируса върху AAPL като динамика, която продължава да набира важност за компанията, макар че смятаме, че сегашното влияние ще е относително минимално, финансово”, написа на 2 февруари Deutsche Bank, визирайки книжата на компанията.

Всъщност нещата не се развиха точно така.

Зависимостта на Apple от Китай

На 17 февруари Apple заяви, че не очаква да изпълни прогнозата си за тримесечието до март за приходи между 63 и 67 млрд. долара. За това винеше преди всичко Китай.

Коронавирусът доведе до удължаване на почивните дни след Китайската нова година. Това означаваше, че магазините на Apple и заводите на Foxconn, които произвеждат iPhone, останаха затворени за по-дълго. Производство нямаше, а търсенето спадна.

“Връщаме се по-бавно към нормалните условия, отколкото очаквахме”, предупреди Apple.

Дори сега тайванската Foxconn, основният поддоставчик на Apple, който сглобява iPhone в Китай, не работи на пълен капацитет. Част от магазините на американската компания в континенталната част на Китай пък остават затворени.

Китай носи около 15 на сто от приходите от продажби на компанията, но по-важното е, че там е центърът на производството на iPhone, което ще засегне доставките в глобален мащаб.

Лошите новини не спряха да валят. В понеделник китайското правителство обяви данни, които показаха, че Apple е продала под 500 хил. смартфона в страната през февруари, а това представлява 60% спад на годишна база.

В допълнение възникнаха опасения, че Apple може да не успее да пусне новите си продукти навреме, в това число и 5G iPhone, за който се говори отдавна.

Борсовият удар

След рекордния връх, книжата на Apple записаха близо 19% спад на стойността, което изтри милиарди от пазарната капитализация на компанията. По-широкият пазар преживя огромни разпродажби.

Според проучване на Ройтерс анализаторите все още прогнозират, че Apple може да достигне нови рекордни върхове тази година след голямото си рали през 2019 г.

Постигането на това ще бъде доста по-трудно, отколкото изглеждаше по-рано тази година, особено след като коронавирусът се разпространи по целия свят. Миналата седмица UBS предупреди, че ефектът върху търсенето “вероятно ще се простре отвъд Китай”.

“Прехвърлихме част от търсенето от март в юни, но като се има предвид по-голямото влияние, сега смятаме, че ефектът върху търсенето ще продължи и през юни”, коментират анализаторите от инвестиционната банка.

UBS понижи прогнозата за продажбите на iPhone за тримесечието до юни с 2 млн. до 38 млн. бройки. Освен това сви очакванията си за приходите и печалбата на Apple за цялата фискална година, която завършва през септември 2020 г.

Засега анализаторите все още смятат, че коронавирусът е краткосрочен проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още