IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Nintendo може да остане на гребена на вълната?

Ако не действа стратегически, компанията рискува да повтори провала си отпреди десетилетие

20:31 | 01.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Nintendo е на гребена на вълната на стоенето у дома, показвайки резултати, които надминават значително пазарните очаквания. Но ако не се поучи от уроците от последната си рекордна година, случила се преди десетилетие, инвеститорите може би ще трябва да изчакат доста дълъг период от време за следващия прилив на адреналин, пише Wall Street Journal.

Оперативната печалба на японския гигант за тримесечието, завършило през април, е почти двойно по-голяма спрямо тази от година по-рано. Това е далеч над най-смелите прогнози на S&P Global Market Intelligence. Освен това е близо до най-печелившото тримесечие в историята на компанията, записано през 2008 г., когато нейните конзоли DS и Wii се продаваха като топъл хляб.

Пандемията на Covid-19 накара хората да си стоят повече у дома, а с това се засили и търсенето на конзолите Switch, както и на игри като „Animal Crossing: New Horizons”. Производствените проблеми и тези с доставките доведоха до дефицит на новите конзоли на Sony и Microsoft по време на празничния сезон. Nintendo пък продаде 24,1 млн. от своите конзоли Switch през последните три тримесечия, с което общият брой достигна близо 80 млн. За сравнение общите продажби на Wii за целия живот на конзолата бяха 101,6 млн. бройки.

Почти сигурно е, че Nintendo ще запише най-печелившата си година, когато фискалната ѝ година завърши през март. Компанията повиши прогнозата за оперативната си печалба за целия период с 24% до 560 млрд. йени (5,34 млрд. долара). Сумата е по-висока от рекордната такава от края на фискалната година, завършила през март 2009 г. Но вероятно прогнозата е и твърде консервативна.

Цената на акциите на Nintendo също е близо до рекорден връх, само с 13% под пика си от 2007 г. От началото на 2020 г. стойността на книжата на японския гигант е скочила с 42%.

Сегашните успехи на Nintendo напомнят на дните на бума на конзолата Wii преди повече от десетилетие. В момент, в който конзолата Switch навлиза в петата си година, Nintendo трябва да бъде внимателна да избегне срива, който последва подобния бум последния път. Тогава финансовата криза и смартфоните влошиха допълнително нещата. Компанията не успя да запази набраната инерция от успеха на конзолата Wii. Wii U, нейният наследник, беше провал. Nintendo отчете загуба за две поредни години – през 2013 и 2014 г.

Ключовото за Nintendo е да продължи да привлича потребителите със собствени ексклузивни заглавия или нови версии на конзолата Switch. По-добрите онлайн услуги могат да са друг начин за задържане на капризните геймъри: дигиталните продажби на Nintendo се равняват на 41% от общите ѝ продажби на игри през последните три тримесечия – подобрение спрямо предходната година.

Пандемията подкрепи бизнеса с игри на Nintendo, но също така се превърна в спънка за един алтернативен начин за правене на пари от популярните франчайзи на компанията – отварянето на Super Nintendo World в Universal Studios Japan беше отложено два пъти.

Nintendo се справи блестящо с 2020 г. Но ще се нуждае от нещо повече, за да остане на гребена на вълната, когато геймърите получат шанса отново да прекарват повече време навън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още