Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Как пазарът на технологични IPO-та се превърна в мечи?

В рамките на инвеститорската битка за сигурност онези, които са най-тежко засегнати, са служителите

Как пазарът на технологични IPO-та се превърна в мечи?

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Тазгодишният бичи пазар на технологични първични публични предлагания (IPO) се превърна в мечи, пише CNBC.

Неотдавнашното понижение на цената на акциите на високо оценени, бързо растящи, но губещи компании доведе до огромни разпродажби на книжата на фирми, които станаха публични през 2021 г. CNBC е идентифицирала 55 технологични фирми, които са дебютирали в Съединените щати тази година чрез първично публично предлагане, чрез сделка с компания със специално предназначение (SPAC) или чрез директно листване. Само една от тях – GlobalFoundries – е с по-малко от 20% под най-високата си цена.

Това означава, че останалите са на територията на мечи пазар, обикновено дефиниран като спад от 20 и повече процента спрямо пика. Десет от тези компании са записали спад на цената на акциите с толкова само за последната седмица.

Още по темата

Още по-лошо – 23 от тези компании са загубили половината или повече от стойността си, откакто са достигнали върховете си, в това число Robinhood, при която понижението е със 74% спрямо върха в началото на август, както и LegalZoom с нейните 58% срив спрямо пика през юли. Всички цени са към затварянето на пазара в понеделник.

Инвеститорите, избиращи кошница от предложения с надеждата да изградят диверсифицирано портфолио, не намериха сигурните убежища, които търсеха. Renaissance IPO ETF, който проследява акциите на компаниите, станали публични през последните години, е спаднал с 18 на сто през последните три седмици и е с 26% надолу от рекорда си през февруари. Най-добре представящите се участници в индекса са Moderna, Uber, Snowflake и Zoom.

Ускоряващата се инфлация и заплахата от по-високи лихви засягат технологичните компании, които ще се нуждаят от допълнителен външен капитал, за да подкрепят растежа си. В рамките на инвеститорската битка за сигурност, онези, които са най-тежко засегнати, са служителите и други вътрешни представители на компаниите, които все още не са излезли от периодa на заключване (период, в който не могат да продават акции) след IPO, който обичайно трае до шест месеца след предлагането.

Вътрешни представители на Rivian например са заключени до средата на 2022 г., което ги оставя напълно изложени на 35-процентния спад на цената на акциите на производителя на електромобили от средата на ноември до днес. Freshworks, конкурент на Salesforce, е с 50% надолу спрямо върха си от миналия месец, а хора от компанията нямат право да продават от книжата ѝ до началото на следващата година.

Разработчикът на облачен софтуер GitLab, чиито акции се разделиха с 35% от цената си от върха през ноември, трябва да излезе от периода на заключване в началото на 2022 г. Нещата се влошиха още повече за служителите на GitLab в понеделник, когато стойността на книжата спадна с още 9% по време на следборсовата търговия. GitLab отчете по-високи от очакваното приходи за първото си тримесечие като публична компания, но това изглежда нямаше значение.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Неволите на Snap повлякоха надолу всички технологични акции