IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тим Кук превърна Apple в корпоративен колос?

Преходите от един силен лиред към друг рядко са успешни, но Кук е изключение

15:56 | 08.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

След смъртта на Стив Джобс Силициевата долина очакваше, че бизнесът на Apple няма да оцелее. Днес акциите на Apple са рекордно скъпи, а пазарната оценка на компанията е 1.9 млрд. долара – по-голяма от БВП на Канада, Русия или Испания, пише The Wall Street Journal в свой анализ. Освен всичко компанията продължава да доминира на пазара на смартфони. Това е доказателство как един индустриален инженер продължи успешно мисията на Стив Джобс. 59-годишният изпълнителен директор е предпазлив, тактичен и екипен играч.

Кук според много бивши ръководители в Apple е корпоративен колос, преследващ растеж, изграждайки империя около революционните изобретения на своя предшественик. Успехът му в привличането на клиенти от Китай помогна за ръста в продажбите, докато стремежът му за ефективност държи разходите под контрол.

Преходите от един силен лидер към друг силен лидер рядко са успешни. Microsoft се сблъска с предизвикателства, когато Бил Гейтс преотстъпи юздите и General Electric понесе негативни ефекти, когато Джак Уелч предаде щафетата.

Откакто Тим Кук започна да управлява компанията през 2011 г. – годината, в която почина Джобс, приходите и печалбата на Apple се увеличиха повече от два пъти, а пазарната стойност на компанията нарасна от 348 млрд. до 1.9 трлн. долара.

Финансовия отчет на технологичния гигант от миналата седмица вдигна акциите с над 10% за един ден.

След като публично обяви, че е гей Кук засили застъпничеството на Apple по теми като поверителност, устойчивост и права на човека. Тези позиции обаче дадоха и повод за критики към компанията, че не винаги спазва ценностите си, особено в Китай, където Apple е преотстъпила операциите в центровете за данни на китайско държавно дружество и се поддаде на правителствен натиск да премахне приложения, свързани с протестите в Хонконг. Компанията защити своите практики, като заяви, че следва законите в страните, в които оперира.

Междувременно миналата седмица в изявление пред Конгреса на САЩ, заедно с други лидери на технологични гиганти, Кук заяви, че лично е ангажиран с увеличаването на броя на жените и черните в мениджърските редици на Apple. По време на тези изслушвания той защити и отношението на компанията към разработчиците на приложения, които се оплакват от пазарната мощ на Apple.

Една от успешните стратегии на Тим Кук е чрез малки стъпки да изгради „крепост“ около iPhone чрез пускането на пазара на продукти като смарт часовник, AirPods и други абонаментни услуги.

От момента, в който пое поста през 2011 г., Кук следваше съветите на своя предшественик. Той ставаше всяка сутрин в 4 сутринта, преглеждайки данните за продажбите в световен мащаб. Беше запазена и петъчната среща с оперативния и финансовия персонал, която членовете на екипа наричаха „ вечерна среща с Тим“, тъй като самото събиране продължаваше с часове до вечерта. Тим Кук обаче рядко посещава дизайнерското студио на Apple - място, на което Джобс ходеше почти всеки ден.

Кук е описан от колеги и познати като скромен работохолик с единствен ангажимент към Apple. Въпреки че настоящите и бивши служители казват, че Кук е създал по-спокойно работно място от Джобс, той е определян също така като взискателен и ориентиран към детайлите.

Когато Apple продължи да прави рекордни печалби, Кук насочи вниманието си към инвеститорите, които искаха да знаят какво ще се случи с растящия финансов резултат. Инвеститорите от Wall Street искаха Apple да върне капитал към тях.

На по-късен етап компанията отдели 30 млрд. долара за обратно изкупуване – сума, която се увеличаваше всяка година и достигна до 360.7 млрд. долара за последните осем години. Това помогна за привличането на други инвеститори, включително на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Том Кук прекрои и борда на Apple като замени директори, насочени към продуктите и маркетинга към такива, ориентирани към финансите. Но въпреки това той призова ръководителите на екипите, занимаващи се със софтуер, хардуер и дизайн да си сътрудничат.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още